majka i beba.jpgTelefonsko savetovalište “Halo beba” dostupno trudnicama i porodiljama koje je do skora postojalo samo u Beogradu, preraslo je u savetovalište “Deca Srbije”, a cilj je da se za mesec dana mreža proširi na celu zemlju. Tako je Valjevo postao jedan od 11 gradova Srbije u kome je savetovalište počelo sa radom.

Telefonsko savetovalište za trudnice i porodilje “Halo beba” početkom marta osim u Beogradu počelo je da radi u još 11 gradova Srbije, što će finansirati Republički fond za zdravstveno osiguranje. U Valjevu od početka sedmice broj savetovališta je promenjen i svi korisnici mogu zvati na 014- 315-00-29, a kancelarija savetovališta iz socijalnog premeštena je u DZ. Inače Republički fond za zdravstveno osiguranje razvio je posebnu aplikaciju, na osnovu koje sestre u svakom trenutku imaju precizan uvid u potrebne podatke, karton korisnika i istoriju savetovanja.

Roditelji najviše zovu servis u prvih šest meseci starosti dece, a najčešća pitanja vezana su sa dojenje. Mame se mogu konsultovati i za poteškoće koje se javljaju u prvim danima beba, a tiču se njihovog zdravlja.

Patronažna služba DZ Valjevo ima dogogodišnje iskustvo sa porodiljama i zna njihove potrebe.
Svakako je savet budućim mamama da se jave u školu za trudnice i roditeljstvo jer je to jedan vid obuke i tako spremni uđu u roditeljstvo.

Blizu 200.000 dece je u bazi podataka, a u 2013. godini odgovoreno je na 101.000 telefonskih pitanja i 25.000 upita mejlom.

Roditelji najviše zovu servis u prvih šest meseci starosti dece, a najčešća pitanja vezana su sa dojenje.Centrala omogućava da 18 sestara u isto vreme pruža odgovore na pitanja vezana za trudnoću i porođaj, pravilni ishranu, higijenu i negu i razvoj dece.Broj telefona servisa u Beogradu je 7158-444, i dostupan je 24 sata svakog dana u godini.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…