stambene zgrade 2.jpgGrađanima koji su bez dozvole gradili kuće, vikendice ili poslovni prostor danas ističe rok da nekretnine uvedu u legalne tokove. Već od 30. januara gube tu mogućnost i rizikuju da im imovina bude srušena.

Novi zakon o legalizaciji koji je stupio na snagu 1. novembra omogućiće legalizaciju objekata izgrađenih i posle 2009. a građani su imali rok od 90 dana od stupanja na snagu zakona da podnesu naknadne zahteve za legalizaciju tih objekata. Dok potrebni dokazi mogu biti podneti do novembra 2014.

Do sada je u tri navrata država pokušavala da sprovede legalizaciju, a zahteve treba da podnesu i svi oni koji su odstupili od prvobitnog plana, odnosno gre je došlo do dogradnje objekta.

Zakonom je nalaže obimniju projektnu dokumentaciju, a visinu naknade određuje lokalna samouprava.

Prema zakonu, neće moći da se legalizuju objekti izgrađeni ili rekonstruisani na klizištu ili močvarnom zemljištu, ako su izgrađeni od materijala koji ne obezbeđuje trajnost i sigurnost objekta, zatim objekti na površinama javne namene ili zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima, oni koji su suprotni planskom dokumentu. Odziv na nivou Srbije je nizak, ali tačnih podataka još nema, presek će biti napravljen kada stignu svi podaci od lokalnih samouprava.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…