tekstilstvo.jpgIako je Nacrt Zakona o radu povučen iz procedure, bio je tema skupa na kome je sa predstavnicima radnika i sindikata razgovarao Božo Drašković iz Instituta ekonomskih nauka.
On smatra da predloženi Zakon o radu daje prednost kapitalu na teret rada i to je naročito izraženo u zemljama u tranziciji kakva je i Srbija. Drašković smatra da bi se usvajanjem ovakvog zakona uveli surovi uslovi na tržištu rada dovelo bi do još većih problema u ekonomiji Srbije.

U zavisnosti od razvijenosti ekonomije neke države, ali i od brojnih drugih faktora zavisi kakav Zakon o radu treba da bude, pa bi prema mišljenju Draškovića samo pojedine odredbe Zakona iz evropskih zemalja mogle primeniti kod nas.

Da bi se u potpunosti ispoštovala prava radnika, ali i poslodavaca država mora vesti kontrolu tokova novca i da reaguje u svakom trenutku kada se uoče nepravilnosti. Drašković smatra da se mora napraviti takav pristup da se spreči dalje pogoršavanje položaja radnika, ali i da se nađu dalji modeli razvoja zemlje, odnosno povećanje investicija i zaposlenosti.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…