Crkva Novo naselje.jpgBožić je dan radosti, dan u koji se rodila večnost, dan u koji se rodio bogočovek. Božić je praznik Rođenja Isusa Hrista – i Rođenje Božanske svetlosti istine na kojoj je utemeljen novi život i novi smisao sveta i postojanja. Episkop valjevski gospodin Milutin uputio je danas iskrene čestitke verujućem narodu povodom ovog najrasosnijeh hrišćanskog praznika.

“”Gospod koji je došao u svet, dao nam je snagu da pobedimo greh, smrt i đavola. Dao nam je život večni: Uzevši na sebe telo ljudsko, Umro je, Vaskrsao iz mrtvih i uzneo se na nebo. Tako i naše telo umire da bi vaskrslo. Na dan Strašnoga suda svi ćemo vaskrsnuti iz mrtvih! Onaj koji se rodio od Bogorodice, objavio je: ko veruje u mene ima život večni! Zato se radujmo: Bogomladenac je jači od smrti, od đavol, od greha; jači zbog tebe i mene. Kad smo sa Njim – pobeđujmo!””
Prepodobni Justin Ćelijski
Ovih dana, draga deco duhovna, iščekujemo najmilijeg Gosta. Gosta koji dolazi u licu Bogomladenca Hrista, kao sin čovečji da obraduje svakog čoveka, svako ljudsko biće u svim vekovima i u svim svetovima. Dolazi kao svoj svojima, i sa sobom donosi na zemlju celo nebo, sve nebeske i večne vrednosti: večnu istinu, večnu pravdu, večnu ljubav, večni mir, večni život.
Kao što su ga vitlejemski pastiri čistog srca i smirenog duha primili sa detinjom radošću, tako se dečja srca raduju svakog Božića ponovnom susretu, sa vitlejemskom pećinom i u kojoj se Hristos rodio.
Značaj i smisao božićnog praznovanja sastoji se u blagovesti da se Bog iz ljubavi rodio kao čovek u ličnosti Gospoda Isusa Hrista, da bi sve ljude i svu tvorevinu Svoju preporodio, blagodatno obožio i ovekovečio u Crkvi svojoj, koja nam već sada otkriva buduće Carstvo Božje kao večnu zajednicu ljubavi i ljubavlju ostvareno prožimanje Boga i ljudi, kao i ljudi međusobno. U ličnosti Gospoda Isusa Hrista Sin Božiji je na Božić postao Sin Čovečiji kako bismo mi, sinovi ljudski i kćeri ljudske, u Crkvi Njegovoj mogli postati deca Božja, braća i sestre među sobom.
Neka svetlost Vitlejemske pećine obasja srca naša, a pesma anđela: “”Slava Bogu na visinama, na zemlji mir a među ljudima dobra volja”” neka se poje u ove radosne dane kada smo domaćini Gospodu svome primimo Ga i pozdravimo u svojim domovima primajući one najmanje kao Njega samoga.

MIR BOŽJI!
HRISTOS SE RODI!
VAISTINU SE HRISTOS RODI!

Svom sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu pravoslavne Eparhije Valjevske, čestitamo praznik Hristovog Roždestva i Bogom blagoslovenu 2014. god.

Božić je praznik koji se dočekuje u miru, zdravlju i porodičnoj sreći, u skladu sa narodnim i verskim običajima i tradicijom. Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života i provodi se u svečanom raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Sveta liturgija u ponoć biće služena u Hamu Presvete Bogorodice i u Hramu Svetog Velikomučenika Georgija, dok će Svetu arhijerejsku liturgiju episkop Milutin služiti u Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…