regionalni_razvoj.jpgRazvoj upotrebe rada u javnom interesu kao alternativne sankcije u Srbiji-Valjevu
Konferencija “Razvoj upotrebe rada u javnom sektoru” koja je juče održana u Beogradu, u sklopu projekta jačanja sistema alternativnih sankcija u Srbiji, bila je prilika da se predstave aktivnosti i dobra praksa grada Valjeva, kao i ovdašnjih pravosudnih organa u upotrebi rada u javnom interesu, kao delotvorne alternativne sankcije.

Skupu su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Radoica Rstić, viši javni tužilac Miodrag Plazinić, vršilac funkcije predsednice Osnovnog suda u Valjevu Ljiljana Karać, kao i poverenice Kancelarije za izvršenje alternativnih sankacija u Valjevu Vesna Marković i Svetlana Plavšić.

Pomoćnik gradonačelnika Valjeva Radoica Rstić je preneo iskustva grada Valjeva u realizaciji alternativnih sankcija, jer je Valjevo jedan od sedam gradova u Srbiji u kojima rade kancelarije za sprovođenje alternativnih sankcija. On je ohrabrio i ostale lokalne samouprave i javna preduzeća da uđu u ovaj projekat, jer je korist višestruka za sve.

Kancelarija za alternativne sankcije u Valjevu je sa radom počela 22. juna 2011. godine i među prvim je kancelarijama u Srbiji, kojih je trenutno sedam. Do sada je izrečeno 80 kazni rada u javnom interesu u trajanju od 60 do 360 sati. Ugovori su sklopljeni sa javnim preduzećima “Vodovod”, “Vidrak”, Narodnim muzejom Valjevo i Centrom za kulturu, kao i sa ostalim javnim preduzećima u drugim opštinama koje su u nadležnosti Osnovnog i Višeg suda u Valjevu. Do sada je realizovano i 65 kazni kućnog zatvora, u trajanju od dva meseca do godinu dana, kao i tri kućna pritvora, koji su sprovođeni dok su trajali sudski procesi.

Projekat “Jačanje sistema alternativnih sankcija u Srbiji” koji finansira Evropska unija, sprovodi konzorcijum na čelu sa nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ IS. Na Konferenciji su istaknuti rezultati dva pilot projekta sprovedena od strane Ministarstva pravde i državne uprave uz podršku projekta “Jačanje sistema alternativnih sankcija u Srbiji” koji su bili usmereni na sprovođenje kazne rada u javnom interesu u institucijama socijalne zaštite, kao i upotrebu kazne rada u javnom interesu umesto neplaćenih prekršajnih kazni.

Konferencija je okupila ključne aktere, uključujući predstavnike sudstva, tužilaštva, korisničkih institucija, direktore centara za socijalni rad, poverenike za alternativne sankcije i ostale pripadnike Ministarstva pravde i državne uprave, predstavnike lokalnih samouprava, stručne javnosti i nevladinog sektora kako bi se podstakla diskusija u pravcu optimizacije korišćenja ove alternativne sankcije u Republici Srbiji.

Na konferenciji u Beogradu su o radu u javnom interesu kao alternativoj sankciji u Srbiji govorili dr Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Republike Srbije, Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, dr Milan Stevović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dušanka Garić, načelnica Odeljenja za tretman i alternativne sankcije Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Zoran Pašalić, predsednik Višeg prekršajnog suda u Beogradu i predsednik Udruženja sudija prekršajnih sudova, Džejms Sendhem, viši dugoročni ekspert Univerziteta u Oksfordu kao i predstavnici institucija i lokalnih samouprava.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…