muzej.jpgIzložba slike “Đardini, letopis”, Sonje Malavrazić biće otvorena u petak, 22. novembra
u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja. Izložbu će otvoriti Ratomir Damjanović, književnik.

Umetnica izlaže 17 većih ulja na platnu, nastalih u Beogradu i, uglavnom tokom protekla tri leta, u Herceg Novom. Brišući granice između apstrakcije i figuracije, njene slike hvataju atmosferu vrelih meseci u bašti stare porodične kuće, sazrevanje biljaka i njihov heliotropni pokret ka nebeskom izvoru svetlosti i života. Na slikama naznačenih floralnih motiva osećaju se nadolaženje hlorofila i ubrzanje biljnog krvotoka, ali već se nagoveštavaju, iz prikrajka, i senke vrtnih utvara i karnivora u noći. Slikarkina ruka prati promene u kaskadno poređanim đardinima, dajući opis leta i letopis u smislu hronike događanja, od slavlja mediteranske bujnosti do diskretnog predosećaja njenog zamiranja.
Ovo je jedanaesta samostalna izložba Sonje Malavrazić, akademske slikarke iz Beograda.
Izložbu otvara književnik Ratomir Rale Damjanović.
Predgovor za katalog napisao je likovni estetičar, filozof i pesnik Dobroslav Smiljanić

Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993, odsek slikarstvo, klasa profesora Zorana Pavlovića. Magistrirala je kod istog profesora 1996. godine. Završila je i FPN, odsek žurnalistike, katedra prof. dr Sergeja Lukača.
Član je ULUS-a.
Rođena je u Herceg Novom, Boka Kotorska.
Živi, slika i bavi se radiofonskim stvaralaštvom u Beogradu i Herceg Novom.
Urednik je u Radio Beogradu.
Ovo je njena 11. samostalna izložba.

Izlagala je na Prolećnim izložbama i Jesenjim izložbama u „Cvijeti Zuzorić“, Beograd; Oktobarskim salonima u Muzeju „25.maj“, Beograd; Izložbi novoprimljenih članova ULUS-a u „Cvijeti Zuzorić“; Godišnjoj izložbi Galerije Zadužbine Ilije M. Kolarca ; Sopoćanskim viđenjima, Novi Pazar; Hercegnovskim likovnim scenama; Analima u Čačku (izbor Jovana Despotovića)…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…