infakt__frame.jpgDrugi deo analize poslovanja cetiri valjevska komunalna preduzeca koji je sacinio analiticki tim Zajedno za Srbije predstavljen je javnosti, a odnosi se na naplatu potraživanja, planiranje, imovinu i kreditnu zaduženost preduzeca. Slobodan Ilic je istakao ovom prilikom da je analizu radio tim ljudi sacinjen od profesora, doktora i specijalizanata ekonomskih nauka medu kojima ima i nestranackih licnosti i da oni iza te analize stoje imenom i prezimenom. Analiza je radena na osnovu dostupnih dokumenata, programa rada i godišnjih izveštaja.

Cinjenica je, kaže Ilic da su valjevska JP u proteklih pet godina imala gubitak od 4 miliona evra, a sa tim novaem mnogo toga je moglo da se poboljša u gradu. Planovi koje donose JP prave se zato što se mora, a ne zato što je to imperativ dobrog upravljanja JP.

JP u svom poslovanju planiraju gubitak, ali je on uvek na kraju znacajno veci. Izveštaji o radu preduzeca pokazuju i da planirana dobit bude ograman gubitak na kraju godine, a pravi primer za to je Toplana.

JP su u proteklom periodu znacajno odstupila od programa kada su u pitanju investiciona ulaganja, ali ono što zabrinjava je planirani i ostvareni stepen naplate potraživanja.

Kako ocenjuju u ZZS najzabrinjavajuca situacija je u Vodovodu gde se od 100 litara naplati samo 24, a sve ostalo je gubitak u mreži pa postavljjua pitanje da li smo toliko bogati resursima da možemo biti toliko neodgovorni.
Ilic je rekao i da JP nisu regulisala imovinsko-pravne odnose sa osnivacem i da to izgleda nikoga ne zanim. Govoreci o kreditnom zaduženju, Analiza pokazuje da JP nisu kreditno zadužena, a pozicija Toplane je nejasna zbog nedovoljnih podataka oko kredintog aranžmana sa Nemackom razvojnom bankom. Ilic je prokomentarisao i raspisane konkurse za direktore JP i zapitao da li ce biti transparentni i da li ce se vrednovati struka ili politicka pripadnost.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…