is_petnica.jpgOd 30. avgusta do 7. septembra, u IS Petnica realizuje se letnja škola arheologije, na temu Istraživanje života. Cilj ovog vežbovnog seminara je upoznavanje polaznika sa metodama prikupljanja podataka, uzimanja uzoraka, evidencije nalaza, zatim analizi i tumacenju rezultata. Tokom trajanja letnje škole polaznici ce analizirti razlicite materijale koje je covek koristio u prošlosti: metal, kamen, keramiku i staklo, zatim zemljište, polen, spore gljiva, parazite, životinjske kosti, kao i ljudske skelete, a upoznace se i sa analizom DNK. Akcenat ce biti na spektroskopskim metodama.

U istom terminu održava se i seminar matematicko-tehnickih nauka; po karakteru je vežbovni i multidisciplinaran. Kroz set eksperimentalnih i posmatrackih vežbi, polaznicima ce biti predstavljene neke od metoda istraživanja u oblasti prirodnih i tehnickih nauka (matematika, astronomija, fizika, elektronika…). Održace im se i kratak kurs programiranja u MATLAB-u, a radice i samostalne programerske mini projekte.

Dekart univerzitet u Petnici
Od 4. do 18. septembra, u Petnici ce boraviti 20 studenata III semestra eksperimentalnog programa interdisciplinarnih studija prirodnih nauka Univerziteta Rene Dekart iz Pariza. Sa studentima dolazi i deo predavaca sa Univerziteta, koji ce održati setove predavanja i vežbi. U izvodenju programa su angažovani i strucni saradnici programa biologije IS Petnica. Francuski studenti ce tokom boravka u ISP realizovati sopstvena istraživanja iz oblasti mikrobiologije. Planiran je jednodnevni terenski rad na Gradcu,kao i poseta Beogradu.

Primeri radova polaznika
Zagadenje Petnickog jezera
Polaznica programa ekologije u IS Petnica, Milica Ješic, ucenica III razreda Užicke gimnazije, radi istraživanje pod nazivom Bioakumulacija teških metala u tkivima riba iz Petnickog jezera. Cilj istraživanja je utvrdivanje kolicine teških metala koji se talože u telima riba u zavisnosti od zagadenja vode i mesta u jezeru koje te ribe nastanjuju. Ispituje se sadržaj teških metala u jetri, škrgama i mišicima. Ispitivanje sadržaja teških metala u mišicima je veoma važno, pošto se taj deo koristi u ljudskoj ishrani. Paralelno se odreduje i koncentracija teških metala u vodi. Uzorci se uzimaju na više lokacija, što ce pružiti uvid u stepen zagadenja vode Petnickog jezera. Slicno istraživanje je radeno pre 10 godina, pa ce se izvršiti uporedivanje i ocena stanja vode.

Iz istorije Velike Plane
Aleksandar Momcilovic, ucenik II razreda gimnazije u Velikoj Plani i polaznik programa istorije radi istraživanje pod naslovom Primena statistickih proracuna u istraživanju društvenih fenomena opštine Velika Plana krajem 19. i pocetkom 20. veka. Aleksandar se konkretno bavi istraživanjem demografske tranzicije, korelacije izmedu smrtnosti i klase, te smrtnosti i pola. Pocetna pretpostavka je da u opštini Velika Plana nije bilo demografske tranzicije, a da postoji korelacija izmedu smrtnosti i klase. Da bi dokazao ovu pretpostavku, Aleksandar kao izvore koristi opštinske Maticne knjige umrlih, a podatke statisticki obraduje u specijalnom programu.

Temperatura Suncevih pega
Polaznik programa astronomije u ISP, Lazar Živadinovic, maturant gimnazije u Kruševcu, ovog leta radi projekat pod nazivom Temperaturni profil Suncevih pega. Lazar se opredelio za ovo istraživanje pošto je Sunce, ipak, naša zvezda. Rad se sastoji u ocitavanju intenziteta svetlosti sa fotografija snimljenih CCD (ce-ce-de) kamerom koje se ucitavaju u odgovarajuci racunarski program koji vrši obradu podataka, a kao rezultat dobija se slika koja prikazuje raspodelu temperature. Kompjuterski program za potrebe ovog istraživanja napisao je Lazar.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…