seoski turizam pejzaz.jpgZbog pojave slucajeva obolelih od groznice Zapadnog Nila na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga, održan je sastanak u Gradskoj kuci kome su prisustvovali: Nacelnik Kolubarskog upravnog okruga, Gradonacelnik grada Valjeva, nacelnici republickih inspekcijskih organa, predstavnici i direktori Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Doma zdravlja, „Erozije”, direktori i predstavnici javnih i javno komunalnih preduzeca, clanovi Gradskog veca, nacelnice Gradskih uprava i nacelnici odeljenja Gradskih uprava.
SAOPŠTENjE ZA JAVNOST
• prema jucerašnjim zvanicnim podacima iz Zavoda za javno zdravlje Valjevo, na teritoriji Kolubarskog upravnog okruga, u julu i avgustu mesecu, obolela su tri lica od groznice Zapadnog Nila, od cega dva sa teritorije grada Valjeva. Na Infektivnom odeljenju Regionalne bolnice Valjevo, u toku je dijagnostika i za cetvrtog obolelog.
• Obolela lica su starosti od 55-73 godine, iz grupe hronicnih bolesnika.
• Ispitivanjem populacije komaraca, u drugoj nedelji avgusta, na teritoriji Grada, je dokazano da su isti zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila.

Grad je po ranije utvrdenom planu organizovao, a strucna i ovlašcena Ustanova , 8. avgusta 2013.godine izvršila dezinsekciju- uništavanje komaraca zaprašivanjem na površinama od 150 ha. Zaprašivanje je izvršeno duž vodotokova u Gradu, na javnim zelenim površinama (parkovima, trgovima, na zelenilu u stambenim naseljima) odgovarajucim preparatom.

Nakon dokazanog prisustva virusa groznice Zapadnog Nila, kod obolelih i u populaciji komaraca na teritoriji grada ce se:
– izvršiti drugi krug dezinsekcije-zaprašivanjem, kako bi se uništile odrasle forme i smanjio broj larvi komaraca. Intenzivirace se zapoceto sprovodenje cišcenja i košenja vodotokova,zelenih površina,deponija ,površina oko jezera i kupališta.
– Izvodac dezinsekcije ce se obavezati da prati brojnost komaraca uhvacenih u klopkama i efikasnost izvedene dezinsekcije, kako bi se, ukoliko se ukaže potreba, eventualno preduzele i dodatne mere.
– Sistemacka deratizacija ce se izvršiti u planiranom terminu
– Zdravstvene ustanove pratice stanje oboljevanja i epidemiološku situaciju, informisace javnost, a po potrebi predlagati dodatne mere.
– Nadležne službe i inspekcijski organi pratice sprovodenje predloženih mera.

Javnim ustanovama, drugim pravnim licima i preduzetnicima se preporucuje da zelene i druge površine koje koriste, higijenski održavaju i ne dozvole da se vlažna staništa komaraca formiraju i zadržavaju.
Gradanima se preporucuje da sprovode mere strucnih službi i izabranih lekara (isušivanje izvora stajace vode,smanjenje boravka na staništima komaraca u vreme najntenzivnije aktivnosti komaraca, u sumrak i zoru, nošenje odece koja pokriva izložene delove tela). U slucaju pojave simptoma bolesti javiti se lekaru.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…