voce-u-cvatu.jpgJedna od najznacajnijih manifestacija u regionu koja promoviše „kraljicu voca” – Sajam šljiva u Osecini bice održana, osmi put po redu, od 30. avgusta do 1. septembra 2013 godine. Za to vreme svoje najkvalitetnije proizvode predstavice preko 120 izlagaca iz regiona, a ocekuje se da ce Sajam tradicionalno posetiti veliki broj privrednika, javnih licnosti iz oblasti politike, kulture, sporta, medija, nevladinih organizacija. Organizatori ove privredno-turisticke i kulturno-zabavne manifestacije su Opština Osecina u saradnji sa Turistickom organizacijom „Podgorina”, uz podršku Vlade Republike Srbije preko resornih ministarstava.
Cilj Sajma šljiva u Osecini je promocija i afirmacija šljive i proizvoda od ovog voca kao prepoznatljivog srpskog proizvoda po evropskim standardima. Medunarodnog je karaktera, te ce i ove godine okupiti izlagace iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine.
Osecanska Podgorina je najpoznatija po uzgajanju, preradi i trgovini šljiva i proizvoda od nje. Ima preko milion stabala šljive, veliki broj sušara i pogona za dopremu šljive.
Sajam šljiva u Osecini je plasirao svoja cetiri proizvoda: pekmez od šljiva, šljivin kolac, karaban (pravi se od suvih šljiva, oraha i meda) i šljivovicu. Svi ovi proizvodi su napravljeni po tradicionalnoj recepturi, potpuno su prirodni, bez konzervansa, sa neponovljivom aromom.
Tokom Sajma bice održana strucna predavanja, a neke od tema su i „Lokalne uprave i finansiranje poljoprivrede”, Regionalne privredne komore Valjevo, „Domace i novostvorene sorte šljiva”, dr. Milan Lukic, „Savremena tehnologija gajenja šljive”, dr. Rade Miletic.
Da je Sajam manifestacija sa ozbiljnim programom za sve generacije potvrduje i deciji program. Tako ce i ove godine biti organizovana izložba umetnickih predmeta koje su napravila deca, kao i deciji maskenbal koji je prošle godine podigao lestvicu u kreativnosti.
Kažu da šljiva koja raste u Osecini ima neponovljivu aromu.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…