ISPETNICA.jpgOvog leta Petnica okuplja preko 1500 srednjoškolaca i studenata
Da li ce biti novca za nastavak rada Petnice?
Tokom 40 letnjih programa, koji su poceli 10. juna i koji ce trajati do 25. septembra, svetski poznata Istraživacka stanica Petnica, okupice preko 1500 srednjoškolaca i studenata iz 15 zemalja sveta. Sve njih ujedinjuje ljubav prema nauci, želja za novim znanjima i volja za ucenjem i istraživanjem.
U prvoj polovini avgusta realizuju se cak 2 medunarodna programa – Petnica International kao i prva Petnicka škola kosmologije.

Medunarodni letnji naucni kamp PI (Petnica International) okuplja 16 studenata biologije, lingvistike, psihologije, fizike i astronomije iz 8 zemalja – Španije, Francuske, Velike Britanije, Poljske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije i Rusije. Sa druge strane, Prva medunarodna škola kosmologije nastala je kao ideja starih polaznika Programa astronomije. Strucnjaci iz Trsta, Ciriha, Nice, Londona i drugih gradova okupice se u Petnici i zajedno sa polaznicima (studentima završnih godina redovnih studija i mastera) bavice se brojnim temama iz ove oblasti, medu kojima su i Higsov bozon, teorija inflacije svemira, nastanak i evolucija galaksija, filozofija kosmologije i druge.

Pored toga, u avgustu bice organizovani i redovni letnji kampovi za srednjoškolce i to iz biomedicine, elektronike, astronomije, fizike, ekologije, geologije, dizajna, arheologije, hemije i istorije.

„Uprkos tome što se Petnica nalazi u izuzetno teškoj finansijskoj situaciji, Petnica je i ovog leta dom velikom broju mladih ljudi koji dolaze ovde da, kroz timski rad i druženje, nauce da istražuju i još više zavole nauku. Svi mi treba da budemo ponosni na njih, ali i na samu Petnicu ciju slavu pronose upravo njeni polaznici, danas na vodecim mestima u prestižnim kompanijama i obrazovno-naucnim institucijama širom sveta. Zato ja pozivam sve društveno-odgovorne kompanije da nam pomognu i postanu naši partneri, jer bez njihove pomoci dovodi se u pitanje opstanak Petnice i sve planirane aktivnosti nakon ovih letnjih kampova.” – istakao je Vigor Majic, direktor Petnice.

Istraživacka stanica Petnica sa iskustvom dugim 31 godinu i preko 45.000 polaznika, jedinstvena je institucija u jugo-istocnoj Evropi. Svake godine preko 2000 ucenika izmedu 13 i 19 godina, iz više od 500 škola, ucestvuje u brojnim projektima, kursevima, radionicama, kampovima nauke i drugim aktivnostima. Posebnu pažnju Petnica posvecuje ucenicima škola u malim i ruralnim sredinama, kao i onima iz siromašnih krajeva.

S poštovanjem,

Istraživacka stanica Petnica

Za dodatne informacije molimo Vas da kontaktirate Jelenu Delic na broj telefona 064 64 111 26, broj telefona agencije Olaf&McAteer: 011 334 1179, 3246 038, 3340 723, ili na e-mail adresu jelena.delic@olafmcateer.rs

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…