AMFITEATAR FAKULTETA .jpgZa drugi upisni rok na državnim univerzitetima ostalo je oko 4.600 slobodnih mesta, od cega je 1.259 budžetskih. Struke sa kojima se lakše dolazi do posla ponovo u centru pažnje mladih.

Na državnim univerzitetima u Srbiji za drugi upisni rok ostalo je 4.597 slobodnih mesta, od cega je 1259 budžetskih. Najviše slobodnih mesta je na Univerzitetu u Novom Sadu, a najmanje na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu za drugi, septembarski upisni rok ostalo je oko 500 slobodnih mesta za upis brucoša, od cega je 87 budžetskih mesta.

Zbog interesovanja kandidata, pojedini fakulteti zatražili su proširenje kvote za samofinansirajuce studente do 10 odsto, u skladu sa akreditacijom, što je Senat univerziteta i odobrio.

Neke struke sa kojima se lakše dolazi do posla ponovo su došle u centar pažnje mladih.

Prorektor Univerziteta u Beogradu profesor Ivanka Popovic smatra da su tehnicki fakulteti i fakulteti prirodnih nauka pokazali stabilnost, pošto se sada otvaraju globalna tržišta rada za njih.

Dekan Elektrotehnickog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor Branko Kovacevic istice da treba reindustrijalizovati zemlju, jer je, kako objašnjava, industrija ta koja stvara profit i primenjuje nove tehnologije.

Slobodnih mesta, uglavnom za samofinansirajuce studente, ostalo je na deset fakulteta Univerziteta u Beogradu, medu kojima su Poljoprivredni, Tehnološko-metalurški, Filološki.

Dekan Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu profesor Aleksandra Vraneš navodi da je ostalo nepopunjeno svega 69 mesta i to na studijskim programima srpska književnost sa komparatistikom i jezik, književnost i kultura, ali ce se, prema njenim recima, ta mesta popuniti u septembarskom roku, kao što je to i uobicajeno.

Fakulteti ciji su studijski programi akreditacijom dobili povecanje broja studenata imace dodatni upis.

Drugi upisni rok predviden je i za kandidate koji su završili srednju školu u inostranstvu, za afirmativnu akciju upisa Roma, osobe sa hendikepom, pripadnike srpske nacionalnosti iz zemalja u okruženju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…