ispetnica8.jpgOd 2. do 15. avgusta, u Istraživackoj stanici Petnica, na programu su medunarodni naucni kamp Petnica International i letnji kampovi biomedicine i primenjene fizike i elektronike. Petnicka škola kosmologije je na programu od 4. do 11. avgusta, a Letnji kamp ekologije od 5. do 18. avgusta.
Medunarodni naucni kamp Petnica International je letnja škola namenjena studentima osnovnih studija. Škola je interdisciplinarnog karaktera i povezuje ljude koji se bave problematikom iz oblasti biologije, fizike i astronomije, te lingvistike i psihologije.
U radu ovogodišnje škole ucestvuje 14 polaznika iz 8 zemalja: Francuske, Velike Britanije, Španije, Poljske, Rusije, Rumunije, Makedonije i Hrvatske. U toku seminara polaznici ce slušati predavanja iz razlicitih oblasti sa akcentom na multidisciplinarni pristup i raditi vežbe. Razgovarace se o naucnom metodu i pisanju naucnog rada. Takode, polaznici ce raditi samostalne istraživacke projekte koje su ranije definisali sa rukovodiocima razlicitih programa.

Letnji kampovi su interesantni i važni po tome sto se srednjoškolcima pruža mogucnost da iskažu svoju kreativnost i realizuju svoje ideje kroz istraživacke projekte koje su sami osmislili.
Za ovogodišnji letnji kamp primenjene fizike i elektronike, prijavljeno je 13 projekata, a neki od njih su: Automatsko vodenje camca u prostoru, Kontrola i stabilizacija kvadkoptera, Obucavanje robotske ruke da igra pikado, Lokalizacija robota u prostoru korišcenjem infracrvenih markera, Odredivanje brzine vozila analizom audio zapisa na check point-u, Identifikacija osobe na osnovu analize slike vena na ruci… Elektronicare ocekuje dosta izazova i rada u laboratoriji.

Petnicka škola kosmologije je medunarodni program posvecen kosmologiji i najnovijim istraživanjima razvoja svemira. Bavi se modernom fizickom kosmologijom, dakle opisom kosmosa kao celine, njegovim nastankom i evolucijom. Za ideju o jednom ovakvom programu zaslužni su bivši polaznici Programa astronomije IS Petnica. Mladi doktori nauka i studenti završnih godina doktorskih studija u Trstu, Cirihu, Nici, Londonu…, doveli su svoje mentore i predavace u Petnicu i organizovali ovu medunarodnu školu. Ideja je da studenti redovnih i master studija upoznaju ljude koji se u Evropi bave modernim istraživanjima u kosmologiji i astronomiji uopšte. Škola je okupila ucesnike iz Srbije, Maroka, Švajcarske, Italije, Egipta, Hrvatske, Irana Albanije i Slovacke. Pored ucenja i usavršavanja i upoznavanja potencijalnih mentora za svoja buduca istraživanja, ovo ce za ucesnike biti prilika za medusobno upoznavanje i razmenu ideja za sopstvene ili zajednicke projekte. Neke od zanimljivih tema o koima ce tokom škole biti reci su: Opšta relativnost, Teorija inflacije svemira, Fizika cestica i rani Univerzum, Higsov bozon, Tamna materija, Nastanak i evolucija galaksija…

Primeri radova polaznika
Kontakt hipoteza
Polaznica programa psihologije, Kristina Markov, ucenica III razreda Gimnazije u Kovacici, na letnjem kampu radi projekat pod nazivom Testiranje efekta obrazovnog medunarodnog kontakta na razlicite mere etnickih stavova. Pretpostavka je da deca koja imaju obrazovni kontakt i idu u mešovite škole imaju pozitivnije stavove o drugoj naciji. Ispitivanje je radeno na tri grupe ispitanika uzrasta sedmog i osmog razreda osnovne škole iz dve homogene i jedne mešovite sredine. Procena je vršena na osnovu tri instrumenta: skale socijalne distance, skale semantickog diferencijala i ranga bliskosti. Za potrebe istraživanja korišcrni su modifikovani šablonski upitnici koje je Kristina prilagodila uzrastu ispitanika i prevela na odgovarajuce jezike. Dobijeni rezultati idu u prilog polaznoj Olportovoj hipotezi kontakta.

Gastro problem – pogled s druge strane
Tatjana Karovski iz Vrbasa, maturant Karlovacke gimnazije, na letnjem kampu antropologije istražuje na temu Konceptualizacija mentalne bolesti kod lekara na odeljenju gastroenterologije u bolnici u Vrbasu. Primeceno je da se gastro- odeljenju bolnice u Vrbasu javljaju pacijenti kod kojih lekari nisu u mogucnosti da utvrde fizicke uzroke bolesti na koju se žale, pošto takvi simptomi objektivno ne postoje, pa se namece sumnja da je u pitanju drugaciji problem. Suština rada je istraživanje procesa dolaženje do spoznaje kada lekari posumnjaju da su u pitanju mentalni problemi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…