etno.jpgU industrijsoj zoni na prostoru nekadašnje fabrije Stefil koja bi u buducnosti trebala da bude okosnica privrednog razvoja grada, od nedavno radi pogon za proizvodnju brizgane plastike, a firma Simil je jedan od znacajnijih kooperanata fabrike Gorenje. Prema recima šafa proizvodnje Pajcetic Vesne za sada se rade plasticni delovi za frižidere i ukoliko bude potrebe spremni su i da povecaju obim posla i broj zaposlenih.

Prostor od preko 2 ha koji bi trebalo da bude komunalno opremljnen i ponuden privredniima i investitorima sada ne izgleda nimalo privlacno, ali se zato uz dobru saradnju i komunikaciju sa državom i lokalnom samoupravom ovaj prostor može oživeti.

Veliki problem i dalje predstavlja dugotrajan proces cekanja dozvola i saglasnosti, a prostor bi se mogao dopuniti brojnim sadržajima.

Iako trenutno u proizvodnom pogonu Simila radi 40-tak radnika, a nezaposlenost na nivou grada meri se u hiljadama ipak predstavlja mali pomak i daje nadu da se uz dobru saradnju lokale samoprave i privrednika kroz otvaranje malih i srednjih preduzeca može postepeno obezbediti veca uposlenost.

Valjevo je 2010. godine iz stecaja kupilo imovinu nekadašnje fabrike nameštaja i kartonske ambalaže “Stefil”. Prostor sadrži oko 14 ha zemljišta na kojima su se nalazile nekadašnje proizvodne hale. Cena je bia 200 miliona dinara, a novac je obezbeden iz kredita uzetog kod poslovnih banaka. Godinu dana kasnije, od devet parcela prodato je 5.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…