Pusenje.jpgZbog povecanja akciza, cene cigareta pojedinih proizvodaca vec su poskupele za 10 dinara po paklici. Ocekuje se da ce do kraja meseca poskupeti cigarete svih proizvodaca. Akcize na alkoholna pica, kafu i naftu nisu se povecavale, pa se i cene tih proizvoda zasad ne menjaju.

Pušaci iz Srbije još se nisu oporavili od poslednjeg poskupljenja cigareta od 20 dinara, a julsko povecanje akcize sa 43 na 45 dinara donelo je novi skok cena za još 10 dinara po paklici. Potrošaci su se uplašili da ce u isto vreme skociti akcize i za ostalu akciznu robu, ali do toga, na srecu, nije došlo.

– Zakonom je predvideno povecanje akciza za cigarete dva puta godišnje, dok se akcize za kafu i alkoholna pica menjaju samo pocetkom godine, kada se uskladuju sa inflacijom – objašnjavaju u jednom od trgovinskih lanaca.

Trgovci kažu da za sada nema naznaka da ce kafa i alkoholna pica poskupeti.

– Cene koje smo dobili od proizvodaca nisu menjane, a prošlog meseca pojedini proizvodaci kafe cak su smanjili cenu – dodaju trgovci.

Poslednjim uskladivanjem akciza sa inflacijom krajem januara, alkoholna pica, pivo, cigare i cigarilosi poskupeli su za 12,2 odsto.

Prvo naredno uskladivanje iznosa akciza na alkoholna pica, naftu i kafu bice, po poslednjim izmenama Zakona o akcizama, januara 2014. godine na osnovu potrošackih cena za 2013.

– To, naravno, ne znaci da nece biti poskupljenja na nekom drugom osnovu – zbog skoka evra ili poskupljenja struje koje se ocekuje u avgustu, ali za sada takvih najava nema – kažu u trgovinskim lancima.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…