ispetnica7.jpgIstraživacka stanica Petnica je danas domacin savetovanja koji organizuje Akademija inženjerskih nauka Srbije sa temom „Fabrika cipova u Srbiji – ima li interesa i kadrova”. Skup se organizuje povodom inicijative kompanije Advanced Technology Investement Company (ATIC) iz Abu Dabija za pokretanjem proizvodnje najmodernijih cipova u Srbiji.

Na samom pocetku savetovanja Jasna Matic, specijalni savetnik za konkurentnost i ekonomiju znanja u Ministarstvu finansija i privrede, je okupljenima predstavila svetske tržišne trendove i položaj industrije poluprovodnika.

„Industrija poluprovodnika je uz blage uspone i padove u proteklih 40 godina održavala visoke stope rasta i izuzetno brz razvoj. Iako je svetska ekonomska kriza zadala jak udarac industriji poluprovodnika u 2008. i 2009. godini, industrija je u 2010. godini ostvarila rekordan prihod od 300 milijardi dolara. Cipovi se danas ugraduju u najrazlicitije uredaje koji su do skoro bili iskljucivo mehanicki, a zahvaljujuci bežicnim tehnologijama, velikom brzinom raste potražnja za mobilnim telefonima i tabletima, i cipovima koji se u njih ugraduju.” – rekla je gospoda Matic na otvaranju savetovanja.

Ona je zatim kao pregovarac sa kompanijom ATIC u ime Ministarstva finansija i privrede pozvala ucesnike skupa i predstavnike velikog broja IT kompanija da savetima pomognu pregovaracima, kako bi se stvorio odgovarajuci okvir za realizaciju ove investicije.

Osvrcuci se na temu skupa dr Radomir Žikic, pomocnik ministra prosvete i nauke je ukazao na nove izazove u obrazovnom i nauccnom sistemu Srbije, sa ciljem pracenja trendova tehnološkog razvoja.

U pozivu na ovaj skup prof. dr Branko Kovacevic, dekan Elektrotehnickog fakulteta u Beogradu i predsednik Akademije inženjerskih nauka je podvukao da su ciljevi savetovanja: „da se strucno pomogne pregovaracima naše zemlje; da se proceni mogucnost angažovanja domacih strucnjaka ako pregovori uspeju; da se, bez obzira na pregovore, izvrše pripreme za ulazak u istraživanja i razvoj novih mogucnosti unapredenja cipova u nano oblasti (grafen, kvantne žice, ugljenicka nanotube,….); kao i da se sugeriše i uvodenje oblasti nanocipova u nastavne programe, a posebno master i doktorskih studija.”

Medu stotinak ucesnika skupa prisutno je mnogo bivših polaznika i saradnika programa Istraživacke stanice Petnica, koji sada predstavljaju svoje firme, fakultete i institute. Na savetovanju su ucešce uzeli izmedu ostalih i Univerzitet u Berkliju, ETF, Fizicki fakultet, IHTM, SANU, FTN, IRITEL, UNIT-EM, NovellC, Elektronski fakultet, RATEL, Ministarstvo nauke, Ministarstvo finansija, Fakultet za fizicku hemiju, Centar za promociju nauke, Elsys Eastern Europe, Institut za opštu i fizicku hemiju, Institut za fiziku, EPFL Švajcarska, HDL Design House,…

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…