ispetnica7.jpgPod pokroviteljstvom Nemacke službe za akademsku razmenu (DAAD) u Istraživackoj stanici Petnica je prethodnog vikenda održana medunarodna škola neuronauka za studente postdiplomskih studija.

U saradnji nemackih i srpskih strucnjaka na celu sa profesorom Rudolfom Rubzamenom osmišljen je trodnevni program za studente master i doktorskih studija iz regiona bivše Jugoslavije, posvecen tehnikama istraživanja u neuronaukama.

„Vrlo je važno iskustva ljudi sa fronta naucnih istraživanja iz velikih evropskih laboratorija i instituta, preneti i buducim naucnicima, kako bi se oni na odgovarajuci nacin uhvatili u koštac sa pravim izazovima. Posebno je važno da evropske zemlje poput Nemacke pomognu unapredenje nauke u zemljama u razvoju.“ – kaže profesor Rudolf Rubzamen, koordinator ovog programa finansiranog od strane ove nemacke agencije.

Ucesnici ove letnje škole su imali prilike da u najmodernijim uslovima, kakve pružaju laboratorije Istraživacke stanice Petnica, prakticno nauce odredene veštine i metode koje se primenjuju u istraživanjima u neuronaukama.

„Okupili smo 20 dobrih studenata iz Makedonije, Srbije i Crne Gore kako bi radeci sa strucnjacima iz Nemacke i Srbije, dobili priliku da u uslovima koji postoje u novoj Petnici, usavrše najmodernije tehnike, i da se medusobno povežu, kako bi im buduci naucni rad bio lakši i uspešniji“ – kaže mlada naucnica Ana Parabucki koja je koordinirala realizaciju ovog programa u Petnici.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…