aleksanar-vucic.jpgNa radnom sastanku predstavnika grada Valjeva, opština lajkovac, Ljig, Ub, Mionica, Osecina, Koceljeva i JP “Srbijagas”, koji je održan u cetvrtak u Skuštini grada Valjeva utvrdeni su koraci koje moraju preduzeti opštine i gradovi zainteresovani za dovodenje gasa u ovaj deo Srbije. Lokalne samouprave Kolubarskog i Macvanskog okruga -Ljubovija, Krupanj, Vladimirci, Koceljeva, kao i opštine sa teritorije Grada Beograda su zainteresovane da se otpocne sa pripremom potrebne dokumentacije, jer prema recima predstavnika “Srbijagasa” zaduženog za investicije Aleksandra Vucica, postoji veliko interesovanje investitora za finansiranje radova na izgradnji gasovoda.

Dragan Jeremic, direktor JP “Direkcija za urbanizam, gradevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” je rekao da je glavni zadatak u ovom trenutku koncipirati korake koje treba uraditi kako bi se ova investicija konacno i uradila.
“Naš cilj je da pripremimo dokumentaciju kako bi konkurisali kod “Srbijagasa”, ali i kod strateških partnera, koji su izrazili zainteresovanost. Glavni problem je država i nadležna ministarstva koja treba da podrže ovaj projekat, s obzirom na to da projekat dosta košta. Ovaj projekat prevazilazi interese jednog okruga, jer obuhvata veliku teritoriju dva okruga i Grada Beograda- opštine Obrenovac, Barajevo i Lazarevac. Potrebno je da formiramo inicijativni odbor koji bi obišao sve predsednike opština i pripremio nacin finansiranja izrade projektne dokumentacije. Moramo iskoristiti cinjenicu da je u toku izgradnja autoputa na ovoj teritoriji, narocito trase od Beograda do Obrenovca i od Obrenovca do Uba i Lajkovca, jer se radovi koji se vec obavljaju na ovim deonicama mogu iskoristiti i za buducu trasu gasovoda”, rekao je Jeremic.
Dragan Jeremic je saopštio i da su kontaktirane i najvece kompanije iz Valjeva, koje su zainteresovane da podrže projekat i delom ucestvuju u finansiranju.
Aleksandar Vucic, šef Odseka za investicije u “Srbijagasu” je prisutne upoznao sa planovima ovog javnog preduzeca i potvrdio da ukoliko se zainteresovane opštine dogovore, nece biti problema u finansiranju projekta, jer su brojni investitori veoma zainteresovani da ucestvuju u gasifikaciji Zapadne Srbije.
“Ovo je trenutak gde se vaše lokalne samouprave pokušavaju da organizuju, jer su ovakvi projekti od strateškog interesa za privredni razvoj podrucja. Gas je energent koji daje maksimalne efekte kod privrednog razvoja. Banke koje daju kredite traže da projekti budu ekološki i to je još jedna prednost ovakve investicije. Takode, konverzija svih komunalnih potrošaca koje finansiraju uglavnom lokalne samouprave, štedi i smanjuje troškove grejanja”, rekao je Vucic. On je predstavnike opština potom upoznao sa redosledom koraka koje moraju sprovesti kako bi se stvorio planski osnov i formulisao kvalitetan projekat sa kojim se može konkurisati i kod domacih i kod stranih institucija.
“Ako se sada krene u pribavljanje i izradu planskog osnova za gasovod, sledece godine u julu može da se otpocne sa izradom idejnog i glavnog projekta”, naglasio je Vucic složenost posla koji ocekuje lokalne samouprave i dodao da je projekat realan, jer postoji dosta novca koji može biti usmeren na njegovu realizaciju, što treba da bude podstrek lokalnim samoupravama da se ozbiljno ukljuce.
Na sastanku je dogovoreno da ce veliki deo poslova na gasifikaciji ove teritorije, moci da preuzme Direkcija za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga , nakon njene transformacijeu Agenciju za socijalno stanovanje. Takode, uskoro ce biti pripremljen i sporazum izmedu zainteresovanih opština, po uzoru na teritorije u Srbiji koje su vec uradile ovaj posao.

Prikaži još ovjava iz Samouprava

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…