regionalni_razvoj.jpgGradsko vece usvojilo je danas izveštaj o radu Centra za socijalni rad za 2012. godinu prema kome je došlo do smanjenja broja korisnika iz kategorije dece i starijih. Izveštaj je usvojio i UO centra, a republicki budžetski inspektor pozitivno je ocenio rad ustanove. Jedina primedba gradskog veca odnosila se na broj korisnika usluga gerontodomacica koji je još uvek ispod proseka. Inace, za socijalna davanja grad izdvaja znacajna sredstva.

Prema izveštaju o radu Gradske direkcije za prošlu godinu najviše novca potrošeno je za komunalno održavanje puteva i ulica dok je znacajno prekoracenje u trošenju sredstava bilo na poziciji zimskog održavanjga. Ono što se ocekuje u narednom periodu je kako da se odrede prioriteti u održavanju regionalnih puteva. Od republike je dobijeno 62 miliona dinara za te namene, ali je stvarno stanje putne mreže takvo da je potrebno deset puta više sredstava.

Vodovod Valjevo i dalje beleži gubitak u poslovanju koji je znatno smanjen, ali i pored toga iznosi oko 55 miliona dinara. Najveci problem predstavljaju veliki sistemi poput ZC i KPZ. Ohrabruje cinjenica da je i pored toga prošle godine Valjevo u uslovima velikog sušnog perioda bilo redovno snabdevano vodom, a da je kvalitet vode najbolji u Srbiji.

JP Vodovod Valjevo gazduej i sa seoskim vodovodima Kukalj i Prskavac odakle je trenutno snabdevanje uredno, ali i dalje postoje oštecenja nesavesnih korisnika, pa ce se ubuduce više kontrolisati to podrucje i sankcionisati neodgovorni.

Vidrak Valjevo je jedino preduzece koje posluje pozitivno ali mu likvidnost oteževaju veliki broj sudske presuda za ujede pasa, dok sa druge strane pravosnažne presude za svoja dugovanja i dalje nisu naplacena.

Deo dobiti ovo preduzece usmerice na aktiviranje reciklažnog centra koji bi znacajno mogao doprineti rasterecenju gradske deponije i produžavanju njenog roka trajanja.

JP Polet u prošloj godini zabeležio je gubitak od preko 650 hiljada dinara što ce se pokriti iz ranijih dobiti preduzeca, a za loše poslovanje prema recima direktora krivo je smanjenje broja zakupaca zbog konkurencije u velikim supermarketima.

Gradska toplana je prema izveštaju koje je danas usvojilo gradsko vece, smanjila gubitke u supstanci i za 8 puta povecala naplatu po sudskim presudama. U narednom periodu trebalo bi da gradonacelniku dostave troškove proširenja mreže u Karadordevoj i Panticevoj kao i da sprovedu kampanju da se što više korisnika prikljuci na postojecu toplovodnu mrežu. Prema najavama gradonacelnika, uskoro bi moglo doci do povecanja cene grejanja za oko 5 posto kako bi se uskladila sa minimalnom i maksimalnom cenom koju je propisalo ministarsvo.

Clanovi gradskog veca razmatrali su i usvojili izveštaj o radu Turisticke organizacije Valjevo gde je naglašeno da je konacno završena otplata duga prema AutoSrbiji, a da ce se u 2013. godini raditi na poboljšanju turisticke ponude.

Jedna od primedbi koja je danas usvojena, a odnosi se na sva javna preduzeca je da se sagledaju i usaglase zarade zaposlenih u menadžmentu preduzeca jer, kako je istaknuto, nelogicno je da manje plate imaju direktori preduzeca koja posluju likvidno u odnosu na one koji imaju gubitke.

Na današnjoj sednici gradskog veca usvojen je i izveštaj o radu JP Kolubara Rovni. Prezentovana je i informacija o stanju u preduzecu Nova Srbijanka gde postoji višegodišnji problem sa održavanjem sistema u kome se nalazi amonijak. Iako je to u nadležnosti republike, grad ce preduzeti hitne mere da se što pre reši taj problem jer postoji konstantna opasnost od izlivanja zbog dotrajalosti sistema, ali i da bude iskljucena struja zbog dugovanja.
Gradsko vece donelo je i zakljucak da se iz tekuce budžetske rezerve obezbedi novac kako bi se oko 20 t amonijaka uklonilo, odnosno da se raspiše tender i da taj posao obavi firma specijalizovana za te poslove u što hitnijem roku.

Prema izveštaju o realizaciji sredstava od naplacenih novcanih kazni za ucinjene prekršaje u saobracaju, od oko 15 miliona dinara ostalo je neutrošeno oko 2 miliona, što ce biti rasporedeno nakon rebalansa udžeta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…