Maline 2.jpgOva godina za trešnju je posebno loša, a narucito za sazrevanje koje je u toku. Proizvodaci trešanja se žale da od roda imaju samo pokoricu i košpu. Rod maline u Kolubarskom okrugu ove godine bice 50 posto slabiji od prosecnog. U poljoprivrednoj i savetodavnoj strucnoj službi Valjeva kažu da je za loš rod kriva prošlogodišnja suša.
Kampanja ce najverovatnije trajati kratko, a kako su Izdanici lošeg kvaliteta ni oni ne obecavaju dobar i kvalitetan rod, ipak to zavisi i od vremena u periodu berbe.
Malini ne bi odgovaralo da vreme iz hladnog naglo prede u temperature preko trideset pet stepeni. Proizvodaci jedino šta još mogu da urade je da u malinjacima ne dozvole puno korovskog bilja.
Iako cene nisu u domenu poljoprivredne savetodavne strucne službe Valjevo, iz dosadašnjeg iskustva strucnjaci ove službe mogu da daju prognoze.
Proizvodaci, koji su imali 10 – 15 tona malina, u 2013. nece imati više od dve tone tog voca. Prema podacima Regionalne privredne komore, rod u 2012. godini bio je 4.750 tona.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…