etno.jpgPravoslavna crkva osam dana posle vaskrsenja Hristovog, obeležava Istocni petak, dan posvecen Bogorodici i njenoj ulozi po završetku zemaljske misije Sina Božjeg. Istocni petak je i slava valjevskog Radio Istocnika. Rezanju slavskog kolaca prethodila je i sveta Arhijerejska Liturgijga u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u cijoj porti se i nalazi Radio istocnik.

Radio Istocnik kao glasilo vernika valjevskog kraja, svedoci o onome što se doživljavava kao istina o životu u okviru crkve, a pre svega trude se da pružeo široku podršku promociji uzajamne ljubavi medu ljudima, smirenja i uzajamne pomirljivosti.

Slava Radio Istocnika, Istocni petak je dan posvecen proslavljanju Presvete Bogorodice. Na ikoni praznika se slika Majka Božija sa Bogomladencem, iznad izvora, kojem prilaze slepi, bogalji, carevi i sveštenici.

Kod Srba se ovaj dan naziva još Svetlim petkom, jer pada u petak Svetle sedmice, Blagim petkom, jer se blaži, ne posti se. Obicaj je bio da se zorom izlazi na najbliži izvor ili vodicu, gde se umiva, pije voda, bere cvece, veseli, nakon velikoposnih dana i vraca se kuci tek uvece.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…