regionalni_razvoj.jpgGradonačelnik Valjeva Stanko Terzić organizuje prijem za romske stipendiste u utorak 16. aprila u Maloj sali Skupštine grada u 12.00 časova. Ovaj prijem se organizuje u nedelji obeležavanja 8. aprila, Svetkog dana Roma. Pored prijema, prošlog ponedeljak je u holu Doma kulture organizovan razovor sa mladićima i devojkama romske i srpske nacionalnosti iz srednjih škola na temu “Elita i njena uloga” a u sredu je u Matičnoj bibilioteci bio razgovor sa predstavnicima škola na temu “Romski jezik i kultura u školama”.
Za danas u 18 sati je u Centru za kulturu zakazana svečanost na kojoj će učenici osnovnih škola u Valjevu. Romi i Srbi, zajedno recitovati, glumiti pevati i muzicirati, na srpskom i romskom jeziku.
Grad Valjevo već drugu godinu sprovodi program stipendiranja romskih učenika i studenata koji postižu dobre rezultate u obrazovanju. To je rezultat strateškog pristupa obrazovanju jer je lokalna samouprava u Valjevu 2006. godine usvojila Lokalni akcioni plan za obrazovanje Roma. Svrha stipendiranja romskih učenika i studenata jeste da se široj javnosti skrene pažnja na sve veći broj mladih ljudi u romskoj populaciji u Valjevu koji dobro uče školu. To je i podstrek svim učenicima da se trude, postižu dobre rezultate te da će zajednica prepoznati njihov napor. U ovoj školskoj godini odobreno je 22 stipendije za učenike srednjih. Među stipendistima su 5 studenata i to studenti Beogradskog univerziteta Dragana Petrović (Filološki), Dragan Marić (Fakultet likovnih umetnosti), Ljiljana Kostić (Fakultet političkih nauka) kao i studenti Visoke poslove škole u Valjevu, Vladimir Jovanović i Dragica Jovanović.
U Valjevu je ostvaren približno potpun obuhvat romske dece obaveznim predškolskim i osnovnim obrazovanjem. Procenjuje se da nešto više od polovine mladića i devojaka romske nacionalnosti koji su za srednju školu upisuju ovaj vid obrazovanja. Stipendije koje finansira Grad Valjevo su dodatni vid podrške koji bi trebalo da doprinese povećanju broja romskih učenika u srednjim školama. Kao najveći izazov koji stoji pred zajednicom u Valjevu jeste stvaranje mogućnosti da se obrazovani mladi Rome zaposle.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…