poyorisna-scena.jpgSvetski dan pozorišta – 27. mart obeležen je tradicionalnim citanjem poruke, koju je ove godine stvaraocima i zaljubljenicima teatra širom sveta uputio italijanski nobelovac Dario Fo, a na velikoj sceni Centra za kulturu odigrana je predstava Kafanica, sudnica, ludnica. Po tradiciji poruka je procitana pred pocetak predstave, a Fo je na njemu svojstven, satirican nacin uporedio položaj teatra nekad i sad.

Profesionalno pozorište u Valjevu ugašeno je još 1956. godine i od tada glumacke predstave izvodene su na nekoliko amaterskih scena. S proleca 2007. ponovo je pokrenuta inicijativa o povratku pravog pozorišta u grad. U maju 2011. godine, Amatersko pozorište “Abraševic” Valjevo podnelo je lokalnim vlastima zahtev za preregistraciju po modelu nekih beogradskih pozorišta, ali je sve ostalo samo na inicijativi. Da je to realizovano, Valjevo bi sa veoma malim brojem zaposlenih dobilo profesionalno pozorište i stalni pozorišni repertoar, a valjevski glumci, koji su se okitili mnogobrojnim prestižnim priznanjima, mogli bi da zaigraju na profesionalnim festivalima.

I dok ideja o osnivanju profesionalnog pozorišta ne postane stvarnost, valjevska publika i dalje ce moci da gleda po nekoliko premijera odišnje, što Gradskog pozorišta, što Male scene, a oni ce i dalje ucestvovati na amaterskim pozorišnim festivalima gde ce dobijati nagrade, a samo ce biti gosti na festivalima koja okupljaju profesionalna pozorišta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…