nacionalna sluzba za zaposljavanje Valjevo.jpg
1. Koliko je kandidata (medicinskih sestara) prijavilo za konkurs za odlazak u Nemacku?
2. Gde je bilo najvece interesovanje?
Na oglas za zapošljavanje medicinskog osoblja u Nemackoj, koji su zajednicki objavili Nacionalna služba za zapošljavanje i Savezna agencija za zapošljavanje Nemacke, dostavljeno je više od 1.000 radnih biografija sa pratecim dokumentacijama. Od ovog broja 539 formalno ispunjava uslove (ima neophodnu dokumentaciju i izjavu da imaju odgovarajuce znanje Nemackog – u pripremama za razgovor vršice se dodatna kontrola). Od ovog broja, najviše lica je iz Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Kruševca i Sombora.
3. Kada se ocekuje da prvi kandidati odu u Nemacku?
U saradnji sa nemackim partnerom, a to je deo službe koji se bavi zapošljavanjem stranaca (skraceno ZAV), dogovoreno je da razgovori sa izabranim kandidatima budu obavljeni do kraja meseca u Beogradu i u Nišu, za one naše državljane koji žive u južnom delu Srbije, kako se ti kandidati ne bi izlagali dodatnim troškovima.
Nakon obavljenih razgovora i testiranja sledi izbor kandidata od strane nemackog partnera. U ovom momentu nismo u mogucnosti da preciziramo termin prvih odlazaka.
4. Informacije o Valjevu:
Konkurisala 44 kandidata, a 19 kandidata formalno ispunjava uslove.
25 kandidata ne ispunjava uslove u pogledu znanja nemackog jezika, položenog strucnog ispita ili su u pitanju zaposlena lica.
Dodatne info o konkursu:
• Oglas je raspisan za zapošljavanje 250 radnika za zdravstvenu negu u bolnicama – rad u bolnicama na mestu asistenta za zdravstvenu negu do priznavanja diplome u SR Nemackoj, a nakon priznavanja diplome – rad na poslovima kvalifikovanog zdravstvenog radnika. Oglas je objavljen u skladu sa Sporazumom o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemackoj koji je potpisan u januaru ove godine.
• Traže se kandidati koji imaju završenu srednju medicinsku školu, i to medicinska sestra-tehnicar opšteg ili pedijatrijskog smera i koji imaju položen strucni ispit. Od kandidata se ocekuje poznavanje nemackog jezika na elementarnom nivou-minimum A2 nivo, prema Evropskom referentnom okviru za jezike (prednost ce imati kandidati sa znanjem nemackog jezika na B1 nivou). Takode, prednost ce imati kandidati sa radnim iskustvom u struci. U obzir ce dolaziti kandidati koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje u statusu nezaposlenog lica.
• Radni odnos se zasniva na odredeno vreme na poziciji asistenta za zdravstvenu negu/odnosno do nostrifikacije diplome za zdravstvenog radnika. Nakon nostrifikacije diplome (najkasnije u roku od 12 meseci), radni odnos se može zasnovati i na neodredeno vreme. Pocetna plata iznosi 1.900 evra (bruto) – do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika.
• Kandidati koji udu u uži izbor bice obavešteni o mestu i terminu obavljanja intervjua za posao sa predstavnicima nemacke službe za zapošljavanje. Razgovor ce se voditi na nemackom jeziku.
• Izabrani kandidati bice u obavezi da dostave dodatnu dokumentaciju: diplomu, svedocanstva treceg i cetvrtog razreda i dokaz o položenom strucnom ispitu, prevedene na nemacki jezik kod sudskog tumaca; uverenje o državljanstvu Republike Srbije; uverenje o nekažnjavanju; kopiju pasoša; druga dokumenta, po potrebi.
• Kandidati koji od strane predstavnika nemacke službe za zapošljavanje budu izabrani nakon intervjua, bice ukljuceni u projekat “Triple Win” – regionalne saradnje na migraciji radne snage, koji ce kandidatima pružati podršku u pripremi, odlasku (vize) i integraciji u SR Nemackoj. Projekat “Triple Win”, u organizaciji nemacke službe za zapošljavanje (BA) i nemackog društva za medunarodnu saradnju (GIZ), nudi podršku kroz kurseve jezika, kao i kraci (petodnevni) kurs pripreme za rad i život u SR Nemackoj.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…