seminari zene2.jpgU okviru saveta za žensko preduzetništvo biće organizovana dva projekta na našem području, i to: ” Rodna ravnopravnost u poslovanju – Principi Ujedinjenih nacija u osnazivanju žena” i “Žene napreduju u izgradnji kapaciteta na lokalnom nivou za rodno balansirane ekonomske tokove”.
U prvom projektu poslodavcima na području biće prezentovano sedam principa osnaživanja žena UN (1.Na visoke upravljačke pozicije postavljati rukovodioce i rukovoditeljke posvećene rodnoj ravnopravnosti, 2.Prema svim ženama i muškarcima na poslu pravedno postupati-poštovati i podržavati ljudska prava i nediskriminaciju, 3.Obezbediti zdravlje, bezbednost i blagostanje svih radnika i radnica, 4.Promovisati obrazovanje, obuku i stručno usavršavanje žena, 5.Razvijati kompaniju, lanac snabdevanja i marketing na način koji osnažuje žene, 6.Promovisati ravnopravnost koroz inicijative u društvu i zagovaranje i 7.Meriti napredak rodne ravnopravnosti i javno izveštavati o njemu). Daljim aktivnostima motivisaće se privredni subjektiu područja da pristupe i potpišu Deklaraciju o poštovanju principa a sa jednim brojem kompanija radiće se na implementaciji ovih principa. Ovo je inače obaveza privrednih subjekata i po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti Republike Srbije. Podatak Uprave za rodnu ravnopravnost govori o tome da je 2.500 subjekata bilo obavezno da podnese izveštaj o rodno senzitivnom poslovanju u srbiji i da je u Upravo stiglo 57 izveštaja za proteklu godinu. U sadržaj se nije ulazilo niti njegovo ocenjivanje.
U drgom projektu cilj je da se poveća učešće žena preduzetnica u kreiranju lokalne ekonomske politike u manje razvijenim područjima u Srbiji kroz promociju pitanja vezanih za preduzetništvo i samozapošljavanje. Projekat je usmeren na jačanje saradnje između lokalnih udruženja poslovnih žena i Udruženje poslčovnih žena Srbije, kao i na jačanje lokalnih kapaciteta za dalji razvoj ženskog preduzetništva u 5 opština u kojima su već formirana i dugo deluju udruženja (Niš, Kragujevac, Čačak, Valjevo i Novi Pazar)kao i na osnivanje novog udruženja u opštini Bujanovac.

Prikaži još ovjava iz Privreda

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Za opremanje igrališta u valjevskim obdaništima 11 miliona dinara

Grad Valjevo će dobiti 11 miliona dinara za opremanje igrališta u dvorištima valjevskih ob…