infakt__frame.jpgSrbija i Srpska pravoslavna crkva 15. februara slave praznik Sretenje, koji je i Dan državnosti.
Taj datum obeležavaju dva velika događaja za srpski narod – početak Prvog srpskog ustanka 1804. i usvajanje prvog Ustava 1835. poznatog kao Sretenjski Ustav. Istoričari kažu da Sretenje tako spaja jednu borbenu i jednu političku tradiciju. Dan države Srbije izglasala Narodna skupština Srbije u junu 2001. godine sa samo jednim glasom protiv.

“Prvi srpski ustanak 1804. bio je bio je najveći ustanak u istoriji otomanskog carstva i početak borbe balkanskih naroda za slobodnu i nacionalnu državu. Istoričari su još Leopolda Rankea definisali srpski ustanak kao revoluciju, što je on objektivno i bio.

Srbija je 15. februar počela ponovo da slavi kao Dan državnosti 2002. godine, nakon punih 89 godina.

SRETENjSKI ustav koji je donet 1835. promovisao je srpski kao službeni jezik, deklarisao neprikosnovenost ličnosti, pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, zabranio kuluk i proglasio slobodu raspolaganja zemljom. Za to vreme više nego demokratski duh ustava izazvao je zaprepašćenje i istovremeni zahtev inače sukobljenih imperija, turske, austrijske i ruske, da ovaj opasni slobodarski pravni akt bude hitno ukinut. Uprkos tome što je bio kratkog veka Sretenjski ustav je ponovo pokazao da se “Srbija umirit ne može”.

U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno – onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost, posebno nezaposlena lica, da prema Zakonu o državnim praznicima i drugim praznicima Republike Srbije, neće raditi u petak 15. februara 2013. godine, kada se proslavlja Dan državnosti Srbije, Sretenje.
Prvi radni dan, kada se nezaposlena lica mogu javiti svojim savetnicima je ponedeljak, 18. februar 2013. godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…