put.jpgSaobraćajna infrastruktura jedna je od osnovnih pretpostavki uspešnog razvoja jedne oblasti. Kolovozi magistralnih i regionalnih puteva u Srbiji najvećim delom su izgrađeni u periodu od 1962. do 1985. godine. Usled dugogodišnjeg nedovoljnog ulaganja u održavanje i rekonstrukciju puteva, trenutno stanje putne mreže nije zadovoljavajuće. Od oko 41.000 kilometara putne mreže u Srbiji, čak dve petine prekrivaju – tucanik i zemlja. Najgora situacija je u jugoistočnoj Srbiji i u delovima zapadne Srbijegde je putna infrastruktura najlošija. Direktna posledica su manje investicija, manja privredna aktivnost, manje posla i lošiji životni standard ljudi.

U februaru prošle godine država je opštinama u nadležnost prebacila održavanje puteva u ukupnoj dužini od 6.082 kilometra. Za te namene, 960.000 dinara država je izdvojila za zimsko održavanje, a za letnje i periodično opštinama će biti dato oko 3,4 milijardi dinara, odnosno oko 500 hiljada dinara po kilometru puta.

Sam grad Valjevo ima oko 270 kilometara puteva koji su asfaltirani i oko 1000 km koji su makadami i nekategorisani što daje jednu lošu sliku putne infrastrukture. Ni gradske ulice nisu u dobrom stanju jer pored toga što se svake zime kolovoz ošteti zbog zimskog održavanja, često se ulice i raskopavaju zbog radova.

Za nastavak izgradnje puta M4 od Iverka do Nepričave postoji i načelna podrška ministarstva za regionalni razvoj, pa se u narednom periodu očekuje priprema planske dokumentacije i izrada projekta za tu deonicu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…