infakt__frame.jpgU naredne dve godine biće sprovedena radikalna reforma Poreske uprave i Srbija će do kraja 2014. dobiti moderan poreski sistem sa elektronskim plaćanjem. Ideja je da se od 2013. uvede jedinstven informacioni sistem, a da se 2014. pređe na elektronske prijave, što će značajno pojednostaviti poreske procedure, a javna rasprava na ovu temu održana je danas u Valjevu.

Srbija se danas nalazi na jako lošem mestu po efikasnosti i jednostavnosti poreskog sistema, jer se u našoj zemlji 66 puta godišnje plaća porez, a u Švedskoj svega dva puta.

Danas se u Srbiji oko pet miliona obrazaca predaje Poreskoj upravi samo po jednom osnovu, loš je informacioni sistem i loša komunikaciju među filijalama. Ideja je i da u reformi Poreske uprave ona postane stub finansijskog sistema države, ali i da radi i u interesu privrede.

primera radi, prošle godine u ovo doba nije stigla nijedna elektronska prijava poreza, dok je ove godine stiglo više od 14 hiljada što samo govori da se ovaj sistem usvaja i ima pozitivne efekte.
Ono što najviše koči rad Poreske uprave su procedure jer se poreski obveznici šetaju sa jednog na drugi šalter. Zbog toga je potrebno spostaviti sistem za celu upravu da ne mora da se donose dokumenta koja već ima neka državna institucija. Prema mišljenju inicijatora reforme, sada se u Srbiji izdaju i neka nepotrebna rešenja, a mnogo njih se šalje preporučenom poštom. Inicijativa je i da sva obaveštenje Poreske uprave objavljuju na sajtu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…