lekovi.jpgIzmenom pozitivne liste lekova povećano učešće za nekoliko grupa lekova. Tako sada za “hemomicin” pacijent doplaćuje 470 dinara, što je i redovna cena

PACIJENTIMA se za pojedine antibiotike bukvalno više ne isplati da idu lekaru. Jer, poslednjom izmenom takozvane pozitivne liste, za pojedine lekove iz ove grupe, procentualna participacija podignuta je na 80 odsto. Kada plate fiksnu participaciju za pregled, od 50 dinara, i “doplate” za kutiju leka, ispada da su potrošili skoro isto novca kao da su sami kupili antibiotik.

Tako za “hemomicin” od 250 miligrama pacijent sa receptom sada mora da “doplati” 470 dinara! Za 50 dinara više, taman toliko koliko je potrošio za participaciju kod lekara, u nekim privatnim apotekama koje imaju nižu maržu, mogao bi da kupi ovaj lek. Problem je jedino u tome što je država zabranila prodaju ove grupe preparata bez lekarskog recepta.

Sa 60 na 80 odsto procentualna participacija podignuta je za još neke antiobiotike: “sumamed” kapsule ili tablete, “azitromicinom”, “zmaksom”. U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja kažu da je za ove lekove iznos procentualne participacije uvećan za razliku u ceni koštanja lekova iz ove grupe u odnosu na “eritromicin”.

– U sezoni respiratornih infekcija pacijenti shvataju da im se ne isplati da “potroše” recept, pa kupe antibiotik, a recept ostave da na njega još jednom mogu to da urade kod privatnika – kaže za “Novosti” dr Nevenka Dimitrijević, lekar u Domu zdravlja Voždovac i predsednik Saveza sindikata lekara i farmaceuta Srbije. – Tako se opet vraćamo na staro i odluka da antibiotici ne mogu da se prodaju bez recepta postaje besmislena, jer pacijent zadržava “papir” i može da ga koristi kada mu zatreba.
SVE JE POSKUPELO MESEC dana posle korekcije cena lekova u apotekama, promenjeni su i cenovnici po kojima RFZO kupuje lekove. Tako su preparati sa takozvane B liste, koje bolnice nabavljaju same, poskupeli u proseku za oko 10 odsto, dok su lekovi sa A i A1 liste, koji se izdaju u apotekama o trošku osiguranja, poskupeli, u proseku, za šest odsto.

Za lekove iz grupe hinolonskih uroantiseptika – “pipem” i “pipegal” uvedena je procentualna participacija od 25 odsto, jer su za toliko skuplji od “norfloksacina”. Za “pancef” iz grupe cefalosporina, participacija je sa 50 povećana na 65 odsto.

– Na pozitivnu listu je stavljeno još 267 lekova, od kojih su 52 nova – kaže Sanja Mirosavljević, savetnik za medije direktora RFZO. – Time su proširene terapijske opcije za obolele od akutnog infarkta miokarda, angine pektoris, hipertenzije, srčane insuficijencije, genito-urinarnih oboljenja, osteoporoze, Parkinsonove bolesti, šizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije, bolesti zavisnosti, hronične opstruktivne bolesti pluća, glaukoma, venske tromboembolije.

U RFZO tvrde da su sa liste skinuti neki lekovi, i to po dva osnova: zato što su to tražili nosioci dozvole za stavljanje tih lekova u promet, ili zato što tih formula već duže nema na tržištu. Dr Nevena Dimitrijević, međutim, kaže da nije baš tako:

– Ni za jednu indikaciju o trošku osiguranja, posle izmene pozitivne liste, ne izdaju se antireumatici “diklofenak”, “diklorapid”, “brufen”, “movalis”, a na listi su recimo “diklofenak” i “mobvalis” ostali samo u obliku ampula – kaže dr Dimitrijević.
More Sharing ServicesPostavite na Share on facebook Share on twitter Odštampaj
Izvor: Vešernje novosti

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…