piknik 2.jpgHelicobacter pylori (HP) je veoma sitan, u obliku zapete izrazito pokretan i Gram negativan bacil, koji egzistira u želudcu u kiseloj sredini veoma nepogodnoj za razvoj bakterije. Neki od simptoma su loše i usporeno varenje hrane, bolovi u želudcu, vraćanje želudačne kiseline na usta, naduvenost, meteorizam, opstipacija, mučnina, dijareja, loš zadah iz usta, nervoza, hroničan zamor, crvenilo lica ili urtikarija, reaktivni artritis, bolovi u lopaticama, glavobolje ali i depresija.

Jednom nastala H. pylori infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca.

Izdisajni test na heliko bakteriju možete uraditi u Domu zdravlja “Hemikal” Valjevo.

Jedna od velikih prednosti ovog testa je to što je visokobezbedan, može da se koristi kod trudnica, dojilja, dece starije od deset godina, a po vodičima dobre kliničke i laboratorijske prakse ovaj test se smatra navalidnijim i najbezbednijim u domenu svoje primene.

Način prenošenja HP infekcije još nije potpuno istražen, ali po dosadašnjim saznanjima infekcija se prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…