infakt__frame.jpgPodignimo svoj glas za heroje je međunarodna kampanja pokrenuta sa ciljem da se izdejstvuje oslobađanje pet kubanskih patriota koji su zatočeni u američkim zatvorima već 14 godina. U poslednje vreme ova kampanja se sve više širi i putem društvenih mreža, a po gradovima se organizuju skupovi. Tribini koja je na ovu temu sinoć održana u Valjevu prisustvovala je ambasadorka Kube Mercedes Martinez Valdez, predsednik KP Josip Broz i profesorka Ljiljana Bogoeva Sedlar iz Društva srpsko-kubanskog prijateljstva.

Pet kubanskih patriota u SAD prikupljali su informacije o neprijateljskim planovima terorističkih organizacija koje već dugo imaju sedište u gradu Majamiju. Među akcijama koje su ove grupe iz Majamija izvele protiv Kube nalaze se i sabotaže i napadi koji su odneli stravičan danak- hiljade poginulih i povređenih, veliku ekonomsku štetu, šverc oružja, droge i ljudi i na stotine zavera da se ubije kubanski predsednik Fidel Kastro. Nakon hapšenja petorica kubanaca optuženi su za zaveru iako su zapravo pokušavali da dođu do informacija o planovima koje su pravile terorističke orgnizacije. Informacije koje su tražili nisu mogle biti pretnja državnoj bezbednosti SAD, što je istina koju su dokazali advokati odbrane i potvrdili mnogi svedoci tkom suđenja. Dokazano je da je slučaj Petorice isključivo političke prirode. Zakon je prekršen mnogo puta tokom suđenja, i čitavog sudskog procesa. Uskraćena su im osnovna prava, poput prava da im bude suđeno na nepristrasnom sudu, i da imaju pristup dokazima i svojim advokatima.

Pokret za oslobađanje petorice kubanskih patriota poziva prijatelje širom sveta koji veruju u pravdu, da se pozivi, faksovi, imejlovi ili telegrami šalju Beloj Kući i da se zahteva da predsednik Obama oslobodi petoricu kubanskih patriota koji u SAD služe zatvorsku kaznu jer su branili svoju domovinu.

Društvo srpsko-kubanskog prijateljstva priključilo se zahtevima 250 svetskih organizacija koje se zalažu za hitno ukidanje sankcija Kubi i traže oslobađanje petorice Kubanaca koji su zarobljeni u Americi.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…