novac-isplata.jpgU SRBIJI, prema procenama Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, ima između 400.000 i 500.000 energetski ugroženih domaćinstava, koje država treba da zaštiti pre uspostavljanja tržišne cene struje.

– Ministarstvo je izradilo socijalni profil energetski ugroženih potrošača. Opredelili smo se za kriterijume koji bi u ovom trenutku obuhvatili između 400.000 i 500.000 domaćinstava – navela je državna sekretarka Brankica Janković.

Državna sekretarka je precizirala da je među energetski ugroženim potrošačima 92.000 korisnika novčane socijalne pomoći, deo građana koji primaju dečiji dodatak, kao i deo onih koji dobijaju naknadu za tuđu negu i pomoć.

Prema državnoj sekretarki, u toj grupi su i porodice sa decom u kojima su oba roditelja nezaposlena, porodice samohranih roditelja, kao i staračka samačka seoska domaćinstva, koja se smatraju jednom od najugroženijih kategorija.

– Predlog je da među beneficiranim korisnicima budu i penzioneri sa najnižim primanjima, pod uslovom da im je to jedini izvor sredstava i da žive sami – navela je Jankovićeva, napomenuvši da je država u obavezi da pre postizanja tržišne cene struje zaštiti najugroženije građane.

Ona je dodala da će sa Ministarstvom energetike biti usaglašeno koje će kategorije, u skladu sa finansijskim mogućnostima, dobiti zaštitu države i da li će ona biti realizovana kroz direktna ili indirektna novčana davanja ili vaučere.
Izvor: Večernje novosti

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…