infakt__frame.jpgPo podacima Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Valjevu koja se bavi praćenjem poljoprivredne proizvodnje na teritoriji kolubarskog okruga, ove jeseni pšenicom je zasejano oko 12 000 hektara, što je za 20 procenata više od planiranog, jer je prošle jeseni na području našeg okruga pod pšenicom bilo oko 10 000 hektara.

Ohrabruje i činjenica da je došlo do povećanja površina pod pšenicom, jer je ranijih godina bila tendencija da su ratari sejali mnogo manje svojih oranica ovom bioljnom kulturom. U 2009. godini je bilo najmanje oko 7 600 pod pšenicom, što je jako malo u odnosu na 20 000 hektara koliko se sejalo ranijih godina.

Setva tokom optimalnog roka je jedan od uslova za dobar prinos u narednoj godini.

Snežne padavine u protekle dve nedelje su dobrodošle strnom žitu, jer je pšenica pod snežnim pokrivačem debljine i nekoliko santimetara dobro zaštićena od niskih temperatura, velikih mrazeva i do minus 20 stepeni.

U Srbiji je do kraja novembra 2012. godine u odnosu na prošlu godinu zasejano više pšenice za 16,4 odsto podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pšenica je zasejana na ukupno 544.541 hektar i u odnosu na desetogodišnji prosek jesenje setve (2002-2011), površine pod pšenicom povećane su za 2,3 odsto.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…