Sokolica Kosovo.jpgRepublički zavod za statistiku Odeljenje u Valjevu danas je prezentovao preliminarne rezultate popisa poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji grada. Popisom poljoprivrede obuhvaćena su sva poljoprivredna gazdinstva, a na ovaj način su prikupljeni podaci o veličini poseda, navodnjavanju, upotrebi mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja, broju grla stoke i košnica, poljoprivrednoj mehanizaciji, organskoj proizvodnji, ribnjacima, površinama pod šumama.

U narednih 10 dana popis će se vršiti po prijavi građana i potrebno je da se zainteresovani poljoprivrednici prijave na broj 294-749 od 8 ujutru do 16 sati popodne, da ostave svoje podatke i popisivači će doći kod njih, a omogućeno je i da se u popisnoj kancelariji pruže podaci o domaćinstvu.

Prema podacima Odeljenja RZZS na teritoriji Valjeva ima oko 8000 gazdinstava, a u 5 slučajeva je odbijeno da se daju podaci.

Kada se popis završi biće omogućen uvid u stanje poljoprivrede, njene potencijale, kao i u nedostatke i probleme koje bi trebalo rešavati. Prikupljeni podaci poslužiće kao analitička osnova za kreiranje adekvatne politike podsticanja u poljoprivredi.

Poljoprivredni potencijali danas se porede sa onim što je nafta bila pre 25 godina. Po takvim poređenjima, Srbija leži na izvorištu nafte, jer ono što je nafta danas, to će biti hrana za 25 godina. I u ovakvoj teškoj situaciji i suši Srbija ima hrane za izvoz.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…