novorodjena beba.jpg“Grad Valjevo je svestan važnosti otvaranja Centra za vantelesnu oplodnju u našem gradu, pre svega za građane koji se bore da dobiju potomstvo, a zatim i iz socijalnog i opšteg društvenog značaja, koje nosi jedan ovako zahtevan, moderan i važan projekat”, rekao je gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić prilikom jučerašnjeg susreta sa prof. dr Veljkom Vlaisavljevićem, doc. dr Borutom Kovačičem, iz Univerzitetskog kliničkog centra Maribor i predstavnicima Zdravstvenog centra Valjevo. Gradonačelnik je primio važne goste u znak podrške koju Valjevo daje realizaciji projekta vantelesne oplodnje.

Zbog važnosti ovakvog projekta za naš grad, u predlogu budžeta za 2013. godinu planirano je tri miliona dinara za podršku u realizaciji programa vantelesne oplodnje. Nakon dobijanja saglasnosti u julu ove godine od strane Ministarstva zdravlja, već su obavljene i konsultacije sa 46 bračnih parova upućenih iz filijala RFZO Šapca, Užica, Čačka, Kraljeva, Novog Pazara i Valjeva.

U okviru mera za smanjenje nezaposlenosti, Grad Valjevo će kroz subvencije za zapošljavanje, od 24 nova radna mesta koja će finansirati, podržati otvaranje četiri radna mesta za potrebe Centra za vantelesnu oplodnju, u iznosu od 800.000 dinara. Centar će voditi dr Branko Budimirović, koji predvodi generaciju mladih embriologa i mikro-biologa koji imaju šansu da Valjevo pozicioniraju kao ozbiljan centar u oblasti vantelesne oplodnje u ovom delu ne samo Srbije, već i Evrope.

Prof. dr Veljko Vlaisavljević, koji je i profesor na Medicnskom fakultetu u Ljubljani, član je brojnih udruženja, predsednik je Udruženja za reproduktivnu medicinu u Sloveniji, a član je i SANU i doc. dr Borut Kovačič, univerzitetski diplomirani biolog, član Komisije za dodelu sertifikata embriolozima u okviru Udruženja specijalista, Udruženja ginekologa i Udruženja reproduktivnih medicinara – ESHRE su u razgovoru sa gradonačelnikom Stankom Terzićem istakli da se realizacija ovog projekta u Valjevu, od samog početka odvija po planu i da je naišla na dobar prijem i razumevanje svih predstavnika i Zdravstvenog centra i Grada Valjeva. “To obećava uspešan i kvalitetan rad, sa najvažnijim ciljem- omogućavanju što većem broju parova da dobiju decu”, rečeno je prilikom prijema kod gradonačelnika Valjeva.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…