raskrsnica-kisa.jpgU saobraćajnim nesrećama u Srbiji svake godine pogine oko 700 ljudi i povrede zadobije blizu 20.000 osoba, a šteta nastala u saobraćajnim nesrećama iznosi više milijardi dinara, zbog čega se mora unaprediti bezbednost u saobraćaju, smatraju u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Glavni uzrok saobraćajnih nesreća u Srbiji je neprilagođena brzina, a taj problem jedino se može rešiti strožom kontrolom i kažnjavanjem vozača.

Nevezivanje sigurnosnih pojaseva tokom vožnje pogubno je za sve učesnike u saobraćaju, a stručnjaci u ovoj oblasti naglašavaju da je neophodno vezivanje svih u putničkim vozilima. Sigurnosni pojas je trenutno najefikasnije sredstvo zaštite vozača i putnika od povređivanja u slučaju saobraćajnih nezgoda jer u slučajui naglog kočenja vozila, pojas sprečava da delovi tela vozača ili putnika udare u čvrste delove unutrašnjosti vozila. Propisana kazna za nevezani pojas je 5000 dinara.

Srbija spada među zemlje sa dosta nastradalih u odnosu na razvijene države zbog čega će donošenje nacionalne strategije i nacionalnog plana čija je izrada u toku dati pun doprinos unapređenju bezbednosti saobraćaja.

Ulaganje u bezbednost saobraćaja nije trošak već dobra investicija, s obzirom na velike troškove koje nastaju usled saobraćajnih nezgoda.
U svetu u saobraćaju godišnje bude povređeno između 20 i 50 miliona ljudi, a u Evropi dogodi 1,2 miliona saobraćajnih nesreća. Devet od 10 saobraćajnih nesreća se dogodi usled ljudskih grešaka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…