prosveta.jpgInteraktivna pozorišna predstava pod nazivom “Pažnja sad” danas je upriličena u Centru za kulturu za učenike prvih razreda osnovnih škola. Predstava je deo projekta Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije koja sprovodila kampanju posvećenu bezbednosti dece u saobraćaju. Junak kampanje je desetogodišnji dečak Pažljivko koji sa secom prolazi kroz 5 saobraćajnih situacija i objašnjava kako se u njima treba ponašati.

Na osnovu mapa javnog rizika stradanja dece u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbije u periodu od 2009. do 2011. godine koje je izradila Agencija, definisne su opštine sa visokim rizikom. Na sreću, Valjevo spada u srednje rizična mesta kada je u pitanju stradanje dece u saobraćaju.

Statistika pokazuje da su najugroženija deca putnici u vozilu, a potom kao pešaci. Iz Agencije za bezbednost saobraćaja apeluju na roditelje da odvoje pet sekundi vremena kako bi svom detetu vezali pojas na zadnjem sedištu automobila, ali i na decu da budu opreznoi tokom igranja na otvorenom, odnosno da se ne provlače između vozila, ne trče za loptom i ne igraju se na prostoru gde se odvija saobraćaj.

Iako zakon predviđa da dete mora biti vezano sigurnosnim pojasom i da sedi na zadnjem sedištu, mnogi učesnici i dalje nisu upoznati sa svim zakonskim i kaznenim odredbama zakona o saobraćaju.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…