kapacitet.jpgRazmatranje izveštaja o izvršenju budžeta grada Valjeva za period januar-septembar 2012. godine bila je prva tačka dnevnog reda današnje sednice Gradskog veća Valjeva. Gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić je rekao da se organi grada domaćinski odnose prema budžetu.

“Realizacija budžeta u ovom periodu je dobra, Grad je potpuno likvidan i nema zaostalih obaveza prema javnim preduzećima i dobavljačima”, rekao je gradonačelnik Valjeva Stanko Terzić.

Načelnik Odeljenja za finansije Željko Krstić je obrazložio da su za finansiranje rashoda i izdataka budžeta grada Valjeva za 2012. godinu planirani prihodi, primanja i preneta neutrošenja sredstva u ukupnom iznosu od 2.309.700.000 dinara. U periodu od 1. januara do 30. septembra prihodi i primanja su realizovani u iznosu od 1.713.907.998,03 dinara, odnosno 74,20% u odnosu na plan. Po Odluci o budžetu za 2012. godinu planirani su ukupni rashodi i izdaci od 2.309.700.000 dinara. U periodu od 1. januara do 30. septembra rashodi i izdaci su realizovani u iznosu od 1.487.784.244, 34 dinara, odnosno 64,41% u odnosu na plan.

Utvrđene su i izmene programa rada JKP “Toplana Valjevo”- prvi rebalans, kojim je program usvojen na prošloj sednici Veća izmenjen, zbog dodatne korekcije cena grejanja. Kako je objasnio gradonačelnik Stanko Terzić, pre dva dana je Vlada Srbije izdala Uredbu kojom je regulisala raspone cena grejanja toplana u Srbiji, koje se mogu kretati od 83,35 do 113,35 dinara po kvadratnom metru. Iz tog razloga se prvobitno poskupljenje grejanja u Valjevu koriguje sa 10 na 15%, jer bi sa 10% skupljim grejanjem, cena u Valjevu iznosila 82,15 dinara što je manje od raspona cena koje su propisane Uredbom Vlade Srbije.

Zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić je rekao da će se sa nizom restriktivnih mera preduzetim u protekla dva meseca i drastičnim merama koje slede, ublažićiti ova situaciju, jer je “Toplana” 1. jula bila u gubitku 120 miliona dinara.

” Svaki dalji nastavak rada po dosadašnjem sistemu doveo bi do paralize “Toplane” i narastanja duga. Javnost treba da zna da je sada zakonom zabranjeno da se iz budžeta pokrivaju gubici javnih preduzeća. Jedino u slučaju bankrota preduzeća, osnivač mora da snosi odgovornost”, objasnio je zamenik gradonačelnika Dragoljub Krstić.

Pomoćnik gradonačelnika Selimir Manojlović je rekao da je stanje u “Toplani” složeno i da gradsko rukovodstvo traži način kako sa novom cenom obezbediti grejanje u ovoj grejnoj sezoni.

Članovi Gradskog veća su potom usvojili set amndmana podnetih na predlog odluka o lokalnim i komunalnim taksama, gradskim administrativnim taksama i naknadama za korišćenje građevinskog zemljišta. Ovim amandmanima su precizirane mogućnosti plaćanja i oslobađanja od plaćanja ovih taksi.

Na današnjoj sednici Gradskog veća prihvaćeno je rešenje o prestanku mandata načelnika Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne delatnosti Dragane Đenić, koja je podnela ostavku na ovo mesto.

Gradonačelnik Stanko Terzić se zahvalio Dragani Đenić na dobroj saradnji i revnosnom, odgovornom i profesionalnom obavljanju poslova. Gradonačelnik je istakao njen rad i kao koordinatora dva projekta- adaptacije Urgentnog centra i Doma zdravlja, u okviru Programa podrške građevinskoj industriji Vlade Srbije, kao i nedavno preuzeto koordiniranje radova na eksterijeru Doma vojske.

Za vršioca dužnosti načelnika postavljena je Milena Đuričić, diplomirana pravnica iz Valjeva. Rođena je 1961. godine u Valjevu gde je završila Valjevsku gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu 1987. godine. Do sada je obavljala poslove referenta za pravna pitanja i direktora sektora za pravne i opšte poslove u trgovinskom preduzeću “Diva” Valjevo, imovinske poslove u opštini Mionica (1997-1998. godine). Od 1998-2004. godine je pravni rukovodilac u JP “Direkcija za uređenje i izgradnju opštine Mionica, a od 2004-2008. godine obavlja poslove načelnika Opštinske uprave Mionica.

Članovi Gradskog veća su se saglasili da je potrebno otpočeti geološka istaživanja, radi utvrđivanja raspoloživih geotermalnih voda na lokaciji Paunske banje u selu Paune. Načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović je obrazložila ovu odluku sa potrebom da se nakon dobijanja relevantnih podataka o geotermalnim kapacitetima tri izvora i kvalitetu vode, utvrdi opravdanost ulaganja u izgradnju Paunske banje. Inicijativu za ove aktivnosti su podneli predstavnici Mesne zajednice Paune, zbog postojanja više termalnih izvora koje koristi lokalno stanovništvo. Zbog povoljnih geoloških i hidrogeoloških uslova, kao i iskustvima na sličnim terenima u neposrednoj okolini, pretpostavlja se da se na ovom lokalitetu mogu zahvatiti veće količine kvalitetne i lekovite vode.

Prema programu korišćenja sredstava od naplaćenih kazni za prekršaje u saobraćaju u 2012. godini, utvrđena je namena i raspodela novčanih sredstava koja pripadaju budžetu grada Valjeva, u visini od 30% naplaćenih novčanih kazni. Ukupan iznos je 12.714.359,59 dinara.

Ovom raspodelom, JP “Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva” dobila je 7.034.930,74 dinara za popravku infrastrukture (gradskih saobraćajnica, opštinskih i nekategorisanih puteva) u horizontalnu signalizaciju u zoni sedam osnvnih i pet srednjih škola.

Policijskoj upravi u Valjevu dodeljeno je 1.911.200,00 dinara za nabavku opreme za rad. Za izradu “Studije unapređenje beubednosti saobraćaja u zonama škola”, nabavku kišnih kabanica za 700 đaka prvaka i aktivnosti na unapređenju saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja i preventivno-promotivnim aktivnostima iz oblasti bezbednosti saobraćaja, opredeljeno je 1.185.000,00 dinara.

Autobuskim prevoznicima “Lasti” i “Evropa busu” dodeljeno je 181.645,48, odnosno 74.380,63 dinara kao razlika dodeljenog iznosa po programu za 2011. godinu za nabavku 9, odnosno 6 uređaja za automatsku prodaju karata u vozilima i isto toliko uređaja za praćenje vozila.

Za poljoprivrednike je planirano 200.000,00 dinara i to za nabavku 100 rotacionih svetala za traktore i preventivno-promotivne akcije.

Za Komunalnu policiju opredeljeno je 66.000,00 dinara i to za nabavku opreme za rad, kao i 150.000,00 dinara za rad Komisije i tela za koordinaciju.

Veće je dalo saglasnost na odluku JKP “Vidrak” o pokretanju postupka javne nabavke velike vrednosti kao i o odbijanju seta rešenja Odeljenja za utvrđivanje, naplatu i kontrolu izvornih prihoda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…