penzioneri.jpgPenzije će biti redovno isplaćivane, a novac je za to obezbeđen je do kraja godine, kao i za sva druga socijalna davanja bez obzira što je ekonomska situacija teška i složena, a to je bilo i jedno od predizbornih obećanja PUPS i razlog njihovog ulaska u Vladu, kaže Milana Ninković, član IO PUPS komentarišući stalne špekulacije da li su ili nisu obezbeđena budžetska sredstva za isplatu penzija.

Rast primanja nastaviće se pozakonu, što znači da će do usklađivanja visine penzije doći u oktobru za procenat inflacije i polovine bruto dohotka. Država je prihvatila model pomoći koji je do sada se primenjivao u Beogradu, a tiče se pomoći penzionerima sa najnižim primanjima. Tako će svi penzioneri koji imaju penziju ispod 15.000 dinara primiti do kraja godine pomoć u dve rate po 4.000 dinara, a naredne godine još dve.

Na teritoriji Kolubarskog okruga više od trećine penzionera prima iznos koji je manji od 15 hiljada, a pomoć države kroz takozvanu 13-tu penziju dobiće i poljoprivredni penzioneri.

Što se tiče rebalansa budžeta, on je još u pripremi, ali se zna da će socijalna politika da se realizuje redovno, tvrde u PUPS-u.
Sredstva za ove namene planirana su programom fiskalne konsolidacije i biće obezbeđena na osnovu ušteda koje će se ostvariti ukidanjem nepotrebnih državnih agencija, fondova i drugih birokratskih institucija, kao i značajnim smanjivanjem astronomskih plata direktorima, menadžmentu i drugim činovnicima u državnim agencijama koje će nastaviti da rade.

Na taj način, deo novca koji se uštedi po osnovu smanjivanja birokratije i ukidanja nepotrebnih troškova državne administracije biće preusmeren za pomoć najugroženijim penzionerima.

Penzioneri kojima će biti isplaćena dodatna penzija novac će dobijati zasebno, što znači da će ima sa računa Fonda PIO biti uplaćena posebna sredstva, nezavisno od redovnih primanja.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…