komoralogo.jpg
Okrugli sto-panel biće održan 1. septembra, 2012. godine u Osečini, u okviru Sajma šljiva , u Sali Sportskog centra, na I spratu u Osečini sa početkom u 12,30 sati.

Istraživanja pokazuju da su retke oblasti života u kojima žene nisu diskriminisane ili bar za stepen više diskriminisane od pripadnika suprotnog pola.. Žene najčešće rade dva posla u punom radnom vremenu: na poslu i kod kuće. One teže pronalaze posao, za isti položaj plaćene su lošije, sporije napreduju u službi, a tek 30% upravljačkih i 21% direktorskih mesta u kompanijama i ustanovama zauzimaju žene.One ređe učestvuju u donošenju važnih odluka, redovno moraju da izaberu između rađanja i posla i veoma retko su vlasnice nepokretne imovine. Udeo žena u vlasništvu uknjiženih objekata je tek 29,7%. Istraživanja pokazuju da su žene češće žrtve siromaštva i tranzicije. Ako je za utehu, žene žive prosečno pet godina duže od muškaraca i češće su i duže udovice. Zakon o ravnopravnosti polova delimično unapređuje položaj žena u Srbiji. U njemu se pored zalaganja za rodnu ravnopravnost regulišu neke od najkarakterističnijih oblasti života u kojima je žena diskriminisana.
Danas, neke žene su silom prilika domaćice, neke u teškoj muci žive i rade na selu , neke su otpuštene, neke bolesne bez socijalnog osiguranja, neke su žrtve mobinga, izrabljivanja i maltretiranja. Kada se sve stratistike ukrste ostaju i one koje ne potpadaju ni u jednu od prethodnih kategorija i čine uspešnu žensku populaciju u Srbiji.
Ovo su samo neki od navoda u „Studiji o položaju žena u Srbiji” koja je zavšena ovih dana i o kojoj upravo kreće javna rasprava, kao i razloga da učesvujete u radu Okruglog stola i iznesete svoje mišljenje.
Učešće u panel diskusiji je slobodno.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…