upis skole 2.jpgOko 1.500 učenika osmog razreda, koji u junu nisu izašli na obavezan završni ispit, polagali su juče i danas test iz srpskog (maternjeg) jezika i iz matematike. Učenik koji ne izađe na malu maturu neće dobiti uverenje o završenoj osnovnoj školi, iako ima svedočanstvo o završenom osmom razredu.

Završni ispiti su organizovani u školama koje odredi okružna upisna komisija, a posle ispita upisuju se u srednju školu i mogu konkurisati za jedno od preostalih mesta nakon julskog upisa.

Nakon drugog upisnog roka u srednje škole u Valjevu ima mesta za još 74 srednjoškolca i to 26 na smeru konfekcionar i 23 na smeru konobara u Ekonomskoj školi. Još 16 mesta ostalo je u Poljoprivrednoj školi na smeru rukovalac-mehanočar poljoprivredne mehanizacije i 9 mesta u istoj školi na semru pekar.

Prema procenama ministarstva oko 1.300 đaka koji su u bazi podataka, nije izašlo na završni ispit jer su napustili školovanje ili su u inostranstvu.

Prema podacima ministarstva, deset do 15 odsto svake generacije đaka ne stigne do male mature, pa je u strategiji obrazovanja zacrtano da se napuštanje škole iskoreni ili svede na najmanju meru. Ovog upisnog roka đaci su realnije popunjavali listu želja jer je oko 87 odsto dece upisano po jednoj od prve tri želje, a to je za deset odsto više nego prošle godine.
Prosečan rezultat na maloj mature je slabiji, što prosvetne vlasti pravdaju većim brojem nepoznatih pitanja na ispitu. Oko 500 dece imalo je nula bodova na maloj maturi, a oko 1.200 svih 20 poena.

Đaci osnovnih i srednjih škola u Srbiji, osim u Vojvodini, u novoj školskoj godini neće imati novembarski raspust, ali se drugo polugodište završava ranije.
Do sada je novembarski raspust bio početkom tog meseca, spajan je sa danima vikenda i najčešće je trajao četiri dana, ali ovoga puta deca će prvi put otići na duži odmor tek za zimski raspust. Novembarski raspust uveden je 2004. godine i tada su prosvetne vlasti obrazložile da su četiri meseca rada od septembra do kraja decembra, prevelika, bez pauze.Koji će početi 29. decembra.
Školska 2012/13. završava se 7. juna za osnovce, odnosno 14. juna za srednjoškolce, ranije nego prošle godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…