ispetnica1.jpgOd 2. do 15. avgusta, u Istraživačkoj stanici Petnica realizuje se sedmi međunarodni letnji kamp Petnica International (PI). Učesnici ovog kursa dolaze iz 8 zemalja (Nemačka, Italija, Francuska, Portugalija, Španija, Albanija, Tunis i Crna Gora). Polaznici kampa će, tokom dvonedeljnog boravka, raditi istraživačke projekte iz 6 naučnih oblasti: astronomija, fizika, biologija, biohemija, psihologija i lingvistika.
Očekuje se i učešće više od 20 predavača iz zemlje i inostranstva.
Za predah je planirana jednodnevna ekskurzija u Beograd, gde će posetiti Muzej Nikole Tesle, Botaničku baštu, Kalemegdan i Adu Ciganliju, a pre odlaska, organizovaće se izlet u kanjon reke Gradac.

Vežbovni seminari

Uporedo sa letnjim kampovima, realizuju se i neki od vežbovnih seminara za polaznike koji ove godine prvi put učestvuju u radu petničkih programa.
Na seminaru matematike, pod naslovom Šta je lepo u matematici, polaznicima će biti prezentovana serija predavanja iz različitih oblasti matemetike. Sami polaznici će kroz rad na mini projektima na zadatu temu, učiti i sticati iskustva koja će im biti od koristi prilikom samostalnih istraživanja.
Tema seminara psihologije je Metodologija psiholoških istraživanja. Cilj je da se nauče i prođu osnovne faze istraživačkog procesa u izučavanju psiholoških procesa. Polaznici će imati priliku da sami sprovedu jedno istraživanje, ali i da čuju predavanja iz različitih oblasti psihologije: psihologija ličnosti, dijagnostika, implicitne tehnike u socijalnoj psihologiji… Tu su i vežbe na kojima će učiti kako se pravi upitnik za istraživanje, kako se obrađuju prikupljeni podaci, a održaće se i radionica posvećena razvijanju komunikacionih veština.

Škola meteorske astronomije

Danas završava sa radom treća po redu Škola meteorske astronomije. Obrađivane su teme vezane za fiziku meteora, veze meteora sa ostalim malim telima Sunčevog sistema, evoluciju meteorskih rojeva… a poseban segment se odnosio na metode proučavanja. Akcenat je bio na optičkim metodama detekcije, uključujući vizuelna i video posmatranja.
Ove godine je u program škole uključen i kurs astrofotografije.

Istraživanja petničkih đaka

Kako reći?
Polaznik programa lingvistike, Stefan Milosavljević, maturant gimnazije u Lebanu, istražuje mehanizme kojima govornici srpskog jezika prevazilaze problem upotrebe brojnih sintagmi uz dativ, na primeru broja pet (da pojasnimo primerom: Čestitao sam praznik pet drugaricama). Istraživanja pokazuju da je govornicima intuitivno prihvatljivija konstrukcija koja sadrži atribute u odgovarajućem padežu (npr. Olimpijski komitet je čestitao /našim najuspešnijim/ pet atletičarkama).

Simulacija fluida
Danijel Silađi, učenik I razreda gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” iz Novog Sada i polaznik programa računarstva, radi projekat vezan za simulaciju fluida. Provera “realističnosti simulacije fluida” biće moguća različitim virtuelnim eksperimentima: zakon spojenih sudova, formiranje kapljica, sistemi cevi i ventila, formiranje talasa… Trenutno je implementiran samo 2D prikaz preseka, ali je u planu nadogradnja za kompletan 3D prikaz.

Doživljaj umetnosti
Marina Budić, maturant gimnazije u Kruševcu, na letnjem seminaru psihologije, radi istraživanje pod nazivom Subjektivni doživljaj muzike i slika.
Istraživanje radi na uzorku koji čine učenici srednjih umetničkih i muzičkih škola i učenici gimnazije. Cilj njenog istraživanja je da se ispita da li postoji uticaj otvorenosti za iskustva i povišene svesti na subjektivni doživljaj muzičkih i likovnih dela u okvitu sve tri grupe ispitanika.

Rok trajanja antiobiotika
Polaznik programa hemije, Luka Manić, učenik II razreda Medicinske škole u Beogradu, na letnjem kampu u Petnici istražuje rok trajanja antibiotika amoksicilina. Naslov njegovog istraživanja je Ispitivanje uticaja povišene temperature na razgradnju amoksicilina u prašku za oralnu suspenziju.
Svedoci smo visokih letnjih temperatura, a deca, kad se razbole dobiju kao terapiju „sirup”, za koji nas obaveste da se lek mora potrošiti u roku od 7 dana (podrazumeva se da se lek čuva na sobnoj temperaturi). Farmakopeja propisuje da je leku istekao rok trajanja kada količina aktivne komponente padne ispod 90% polazne količine. Luka želi da istraži da li i kako povišena temperatura utiče na količinu aktivne supstance. Merenja vrši u temperaturnom opsegu od 25 – 45 stepeni.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…