is_petnica.jpgLetnji kampovi u IS Petnica su namenjeni srednjoškolcima, polaznicima petničkih obrazovnih programa, koji su najmanje jednu godinu pohađali kurseve iz neke od oblasti koje su zastupljene u ISP. Cilj im je savladavanje metodologija i tehnika istraživanja kroz rad na konkretnim projektima, a ne naučna otkrića.

Simona Đurić, maturant gimnazije “Svetozar Marković” iz Novog Sada istražuje na temu Tekstualna kohezija u dečijim narativima. Istraživanje je sprovedeno tako što su deca pričala na zadatu temu, ili su im postavljana pitanja, zavisno od njihove spremnosti na saradnju. Dečije priče su snimljene i transkribovane, nakon čega se moglo pristupiti analizi. Suština projekta je da se analiziraju mehanizmi povezivanja različitih delova teksta dečijih priča. U radu će se porediti mehanizmi dece uzrasta pet i šest godina sa mehanizmima dece uzrasta od tri i četiri godine.

Stanje na putevima
Šta se sve može učiniti da se izbegne saobraćajni kolaps? Način rešavanja ovog problema, kroz svoje istraživanje želi da pokaže Stevan Miličić iz Jagodine, maturant Računarske gimnazije u Beogradu. Naime on radi na projektu simulacije saobraćaja. Ima zadato kretanje vozila po definisanoj mreži puteva uz poštovanje saobraćajnih propisa. Moguće je definisati i parametre vozila, puta i “ličnosti” vozača, da bi se dobila što realnija simulacija. Ovakva vrsta simulacije omogućava realnije sagledavanje ponašanja i može se primeniti za planiranje saobraćajne infrastrukture, određivanje ograničenja brzine na pojedinim deonicama, pronalaženje potencijalnih “čepova” itd.

Vežbovni seminari
Danas su završeni vežbovni seminari eksperimentalne biologije i hemije, računarstva, lingvistike i antropologije. Na seminarima su učestvovali srednjoškolci koji su ove godine prvi put u Petnici pohađali zimske seminare iz navedenih oblasti.
Vežbovni seminar eksperimentalne biologije i hemije bio je namenjen savlasavanju osnovnih laboratorijskih tehnika iz hemije, biologije i biomedicine. Na samom početku polaznici su se upoznali sa pravilima rada i ponašanja u laboratoriji sa posebnim naglaskom na mere bezbednosti. Vežbe su bile raznovrsne, od prikupljanja biološkog materijala na terenu, mikroskopiranja, pravljenja rastvora, kvali- i kvantitativne analize, do osobina proteina i izolovanja kofeina… Informatičari su prošli kurs programiranja u jeziku JAVA. Polaznici antropologije imali su za temu terenski rad sa svim problemima, slabostima i prednostima, što su mogli i proveriti kroz vežbu u gradu Valjevu i okolini. Lingvisti su se upoznavali sa metodama koje se koriste u lingvističkim istraživanjima i proveravali ih kroz izradu mini projekata.

U četvrtak, 2. avgusta, u Istraživačkoj stanici Petnica počinje sedmi međunarodni letnji kamp Petnica International.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…