Maline 1.jpgTradicionalna manifestacija “”Dan maline”” biće održana pedeseti, jubilarni put u nedelju, 1. jula, u Brankovina kod Valjeva, najavili su organizatori. Prema programu manifestacije, “”Dan maline”” će započeti otvaranjem izložbe ovog voća, nakon čega će stručnjaci deliti savete o malinarstvu. U okviru ove manifestacije biće organizovan niz pratećih zabavnih i umetničkih programa i sadržaja. Prema podacima organizatora na izložbi će biti oko 50 malinara, a troškovi organizacije kako kažu biće više nego skromni i iznosiće nešto više od 300 hiljada dinara.

Prateći kulturno-umetnički progarm, kako kažu organizatori biće prilagođen ambijentu, bez vašarske atmosfere sa šatrama koja je mogla da se vidi u nekim ranijim godinama, već će tu biti postavljene tezge za prodaju suvenira, ali će se predstaviti i mnogi stari zanati.

Glavni sajamski deo dešavaće se u porti crkve, u crkvenom domu biće održano predavanje, u školskom dvorištu biće organizovana sportska takmičenja, a ceo kulturno-umetnički program održavaće se na prostoru kod starih škola.

Prvi dana maline održan je 1. jula 1962. godine kada su ljudi okupljeni oko Turističkog društva “”Brankovina”” shvatili da taj kraj treba promovisati isticanjem njegovih prirodnih i kulturnih prednosti. Kasnije se menjala dužina trajanja manifestacije, povremeno je trajala i po tri dana.
Ipak Brankovina je specifičan kraj koji je pored dana maline poznat kao kraj sa izuzetno bogatom kulturno-istorijskom tradicijom.

Prema podacima poljoprivredne službe u valjevskom kraju je oko 1.400 hektara pod zasadima maline. Prve sadnice malina donete su iz SAD i zasađene u ovom kraju davne 1880. godine. Intenzivnija proizvodnja počela je sedamdesetih godina prošlog veka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…