ikona.jpgParastos kosovskim junacima izginulim 1389. godine, ali i svim poginulim za Krst časni i otačestvo biće služen 27. juna od 19.30 u Hramu Hrista Spasitelja. Gradski odbor iz Valjeva Ravnogorskog pokreta Toplola pozvao je ujedno sve građane da dođu u Hram i odaju poštu braniocima svoje otadžbine.

Vidovdan je dan kada se obeležava uspomena na Kosovski boj 1389. godine u kome je srpska vojska ustala u odbranu hrišćanstva pred naletom nadmoćne Otomanske imperije.
Na ovaj dan SPC slavi svetog kneza Lazara [1329-1389.] i svete velikomučenike izginule na Kosovskom polju a, u svim pravoslavnim hramovima na liturgijama se pominje stradanje koje je ostavilo večnu poruku na istoriju, etiku i tradiciju srpskog naroda.

Za Lazarevo ime, kosovske junake i bitku vezane su mnogobrojne legende, pa i kosovski ciklus srpske epske poezije koji je sačuvao od zaborava veliki deo srpske istorije pre i posle pada Srbije pod vlast Otomanske imperije, u kojima se Kosovo, uz pravoslavlje i svetosavlje, slavi kao nepresušni izvor srpske duhovnosti. Na srpskim pravoslavnim ikonama sveti velikomučenik Lazar predstavljen je u carskom vizantijskom ornatu, bez krune, sa krstom u desnoj ruci i svojom odsečenom glavom u levoj, kao simbol mučeničke smrti. Vidovdan, dan Kosovskog boja [1389], ujedno je i dan žalosti, pa je običaj da se na ovaj preznik ne igra i ne peva. U kalendaru SPC Vidovdan je obeležen crvenim slovom.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…