Gimnazija 3.jpgValjevska gimnazija je osnovana 1870. godine i napunila je više od 140 godina svog postojanja i rada. U Valjevskoj gimnaziji će se i ove godine realizuju nastavni planovi za prirodno-matematičko i društveno-jezički smer, ali i specijalizovano matematičko i filološko odeljenje. Školske 2012/13. godine u Valjevskoj gimnaziji ima mesta za 180 učenika od kojih će i dalje najbrojniji biti učenici društveno-jezičkog smera gde se planira upis 90 učenika, dva odeljenja će biti prirodnog smera i nešto manji broj učenika planira se za specijalizovana odeljenja matematičkog i filološkog smera.

Redovna nastava se odvija po propisanim programima, nastavni proces se odvija u učionicama i kabinetima uz korišćenje savremene kompjuterske i audio-vizuelne tehnike. Nastava u kabinetima se realizuje po grupama, s tim što jedna grupa broji najviše 15 učenika,dok se ostali oblici rada, dopunska, dodatna nastava, slobodne aktivnosti, fakultativna i pripremna nastava planiraju i realizuju u saradnji sa učenicima prema njihovim interesovanjima i intelektualnim potrebama.

Kako bi budući gimnazijalci bili sigurni da je to prava škola za njih, kroz projekat profesionalne orijentacije, svim osmacima predstavljena je ova školska ustanova, ali su sa radom i strategijom obrazovanja bili upoznati i roditelji.

Škola ima i dobru saradnju sa svim gradskim institucijama, ali se za Valjevsku gimnaziju zna i u inostranstvu.

Valjevska gimnazija posebno je prepoznatljiva po specijalizovanom matematičkom odeljenju koje svake godine upiše određeni broj talentovanih učenika, posebno zainteresovanih za ovaj predmet, ali to nikako ne znači da im opšta kultura i obrazovanje iz ostalih predmeta nedostaje.

Pored brojnih sekcija veoma je zapažen i rad dramske sekcije pa su i brojni primeri da se u srpskim pozorištima i na filmu pojavljuju nekadašnji učenici Valjevske gimnazije.

Đački parlament prevashodno ima zadatak da razvija demokratske odnose u samoj školi, e i zaštiti prava učenika, ali i razvija saradnju sa sličnim organizacijama u našoj zemlji.

Najveći uspeh učenici Valjevske gimnazije postižu na kvalifikacionim ispitima za nastavak školovanja, tj. za upis osnovnih studija. Svake godine se bar deset maturanata upiše na
željeni fakultet bez prijemnog ispita zahvaljujući rezultatima koje su postigli na takmičenjima.

Iako je zgrada Valjevske gimnazije sagrađena pre više od sto godina, potpuno je funkcionalna i ispunjava zahteve koje postavlja savremeni nastavni proces. Nakon redovne nastave učenicima su na raspolaganju biblioteka, sa preko 20000 knjiga, priručnika i časopisa,
kao i Internet klub sa četiri računara, koji su priključeni na Internet.
Učenički klub “Gimnazijalac” je renovirani prostor predviđen za korišćenje slobodnog vremena, ali i organizuju koncerata, izložbi, filmskih projekcija, priredbi.

Sve informacije o školi i upisu u narednu školsku godine mogu se naći na web stranici škole www.valjevskagimnazija.edu.rs

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…