smece.jpgI ove godine grad Valjevo će se uključiti u veliku nacionalnu akciju „Očistimo Srbiju” koja će se održati 9. juna. Akcija se održava treći puta za redom, a kao i prethodnih godine biće očišćeno više desetina lokacija koje su identifikovane i na kojima se nalaze značajnije količine otpada. U pitanju su gotovo svi putni pravci ka našem gradu, a u toku je i prikupljanje informacija o novim lokacijama.

Cilj akcije je podizanje svesti građana o značaju pravilnog odlaganja smeća, ali i očuvanju prirodnih resursa zajedničkom brigom svih nas. Za učešće u akciji, osim građana, volontera, udruženja građana, ustanova i institucija, mogu se prijaviti i valjevske osnovne i srednje škole, a učenici će čistiti školska dvorišta i neposredno okruženje oko njih.

Komunalna policija će narednih dana obići sve lokacije koje su poznate kao mesta na kojima se stvaraju divlje deponije, ali i ona mesta na koja građani ukažu.

Prošle godine u akciji „Očistimo Valjevo” sa 52 lokacije na području grada Valjeva, mehanizacijom je prikupljeno 447 kubnih metara raznog smeća, a ručno 1556 vreća. U akciji je učestvovalo 2836 volontera.

U istraživanju javnog mnenja o pitanjima zaštite životne sredine, koje je sprovelo ministarstvo životne sredine u saradnji sa CESID-om, dobijeni su rezultati koji ukazuju na to da su građani Srbije u načelu veoma zainteresovani za ekološka pitanja (38% od ukupnog broja ispitanih), ali je tek svaki deseti građanin spreman na značajniju konkretnu ekološku akciju.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Bolje grejanje i uštede u kućnom budžetu za 35 Mioničana

I Mioničani su dobili priliku da upola cene poboljšaju grejanje i klimatizaciju u svojim k…