testovi upis u srednje skole 1.jpg78.004 učenika osmog razreda, koliko ove godine upisuju srednju školu, konkurisaće za više od 83.000 u srednjim školama širom Srbije. Đaci će se i ove godine upisivati na osnovu rezultata završnog ispita koji će polagati 18. i 19. juna, prvog dana iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a narednog dana i zadatke iz matematike.
Na završnom ispitu, odnosno maloj maturi, biće 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto iz zbirki i 25 procenata sa izmenjenim redosledom odgovora ili brojevima u odnosu na zadatke iz zbirke.

Ove godine na teritoriji grada Valjeva malu maturu pogaće nešto više od 900 osnovaca koje očekuje 1200 mesta u 5 srednjih škola.
U prodaji su se pre petnaestak dana našli imformatori za upis u kojima se nalaze detaljni podaci o školama i smerovima koji se nude.

Očekuje se da će najveće interesovanje vladati za društveni smer gimnazije i medicinsku školu, koja ove godine ponovo upisuje fizioterapeutske tehničare. Tehnička škola ove godine upisaće jedno odeljenje grafičke struke tehničar štampe, dok u ostalim školama nema bitnijih promena.
U muzičkoj školi ima 30 mesta, 15 mesta za muzičke izvođače i 15 za muzičke saradnike.

Po dosadašnjoj statistici sve manje učenika opredeljuje se za zanatska trogodišnja zanimanja, malo interesovanje vlada za trgovce, kao i za mesare, pekare, mehaničara poljoprivredne tehnike , a najslabije interesovanje je za smer konfekcionara-krojački u Tehničkoj školi

Prilikom upisa u gimnazije i srednje stručne škole, redosled kandidata utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, sa koga se može poneti maksimalnih 40 bodova, opšteg uspeha od 6. do 8. razreda i rezultata na takmičenjima tokom osmog razreda. Uspeh u prethodnom školovanju “nosi” maksimalnih 60 bodova, a i ove godine đaci će popunjavati listu od 20 želja.
Kalendarom upisnih aktivnosti predviđeno je da konačni rezultati završnih ispita budu objavljeni 25. juna, nakon čega sledi prvi upisni krug koji će biti obavljen 6. i 7. jula, a drugi upisni krug završava se 11. i 12. jula.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…