osobe sa invaliditetom3.jpgNarodni muzej, Centar za kulturu i Centar za socijalni rad zahvaljujući zajedničkom projektu sa organizacijom Forum mladih sa invaliditetom Srbije i ministarstvom rada i socijalne politike obezbedili su pristupne rampe za ososbe sa invaliditetom. Rampe će omogućiti znatno lakši pristup kako u Centar za socijalni rad gde većina ovih osoba ostavruje neko pravo iz oblasti socijalne zaštite tako i u Centar za kulturu ali i Narodni muzej.

U Narodnom muzeju traže i načine da se dostupnim učine i Muselimov konak i Kula Nenadović, a jedan od objekata kome je takođe neophodna rampa je i zgrada Fonda penzionog osiguranja jer postojeća ispred ove ustanove ne zadovoljava standarde osoba sa invaliditetom. Prema mišljenju Mikice Paunovića, izvršnog direktora organizacije Forum mladih sa invaliditetom Srbije , u Valjevu je dosta toga urađeno kada je u pitanju popuulacija osoba sa invaliditetom.

Vladimir Pešić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku boravio je nedavno u Valjevu u poseti dnevnom boravku za decu sa posebnim potrebama Naši snovi pa je pored podrške ovakvoj organizaciji bilo razgovora i o tome šta je još potrebno da se uradi u Valjevu kako bi se omogućio što lakši život ove populacije Valjevaca.

-Zajedničkom akcijom grada i ministarstva došlo se do zaključka da je potrebno ukloniti neke arhitektonske barijere, a prve koje su urađene su ispred zgrade Narodnog muzeja, Centra za kulturu i Centra za socijalni rad. Ministarstvo za rad i socijalnu politiku pokušaće da u narednom periodu obezbedi i sredstva da se uradi i pristup spratu Centra za kulturu. Veliki problem inače predstavljaju objekti koji su sagrađeni znatno pre donošenja zakona o planiranju i izgradnji i njih je jako teško urediti na način da budu dostupni i osobama sa invaliditetom, pa je pred svima jako težak zadatak jer uklanjanje barijera zahteva značajna sredstva. U Valjevu je dosta toga urađeno, uklonjen je jedan broj barijera, urađene su taktilne staze, oboreni ivičnjaci,a evo sada su na red došle i institucije poput Muzeja, Centra za kulturu i Centra za socijalni rad. Ostaje još dosta toga da se uradi pa će se ministarstvo za rad i socijalnu politiku u saradnji sa gradom i udruženjima osoba sa invaliditetom potruditi da sve objekte koji građani koriste budu pristupačni i osobama sa invaliditetom.

U celoj Srbiji, pa i u Valjevu postoji problem dostupnosti mnogih institucija osobama sa invaliditetom i najveći problem predstavljaju objrkti koji su građeni davno pre donošenja zakona o planiranju i izgradnji.

U gradskom budžetu je za ovu godinu planirano 1,5 miliona dinara za uklanjanje barijera za invalidna lica, a u lokalnoj samoupravi očekuju i dodatna sredstva od Ministarstva rada i socijalne politike.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…