testovi upis u srednje skole 1.jpgSertifikat za standarde ISO 9001, ISO 14001 i HACCP Codex Alimentarius svečano će biti uručen Poljoprivrednoj školi Valjevu u utorak 17. aprila tako da će ova škola postati prva srednja škola u Srbiji koja je serifikovala proizvodnju i obuku učenika na školskoj ekonomiji.

Standardi ISO 9001, ISO 14001 i HACCP kodeks od neizmernog su značaja za školu koja se bavi proizvodnjom i preradom hrane. Velika je odgovornost prema učenicima, zaposlenima i potrošačima. Zbog toga je neophodno da se redovno obraća pažnja ne samo na kvalitet proizvoda, već i na njihovu zdravstvenu ispravnost. Svaki proizvod prati se u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije. Krajnji cilj standarda jeste što bezbedniji proizvod, što ekonomičniji i efikasniji proizvodi.

U novembru 2011. godine, od strane sertifikacione kuće SGS Beograd, jedne od vodećih sertifikacionih kuća u svetu sa sedištem u Švajcarskoj, izvršeno je u školi ocenjivanje primene standarda ISO 9001, ISO 14001 i HACCP kodeksa. Ovom ocenjivanju prethodilo je uvođenje standarda od oktobra 2010. do septembra 2011. kojima je definisan kvalitet, bezbednost hrane, zaštita životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu. Uvođenje i primenu standarda sproveli su zaposleni uz pomoć konsultantske kuće Q-Expert d.o.o. Beograd.

Značaj kvaliteta postaje danas sve veći zbog konkurentnosti na globalnom svetskom tržištu, a za prolaz na tom tržištu često nije dovoljan samo kvalitet već i međunarodno priznat dokaz kvaliteta u vidu sertifikata. Stoga je ovom prilikom sertifikovana proizvodnja i pružanje usluga u okviru srednjeg stručnog obrazovanja za područje rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane sa smeštajem i vaspitnim radom učenika, kao i priprema i posluživanje hrane i napitaka.
Od velikog je značaja što je prepoznata potrebu uvođenja ovih standarda tako da je Poljoprivredna škola sa domom učenika “”Valjevo”” prva srednja škola u Srbiji koja je serifikovala proizvodnju i obuku učenika na školskoj ekonomiji.

Predstavnik rukovodstva za Integrisani menadžment sistem (IMS) je Zorica Branković, dipl. ekonomista, upravnik Doma učenika, vođa HACCP tima je Vesna Kotarac, dipl.inž. prehrambene tehnologije, a vođa tima za Sistem menadžmenta životnom sredinom (EMS) je Slavko Đurđević, dipl. inž. poljoprivrede.

Škola će nastaviti da radi na poboljšanju i unapređenju uvedenih standarda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…